Categories: Noves tecnologies, Qualitat

Trasllat en avió d'un infant de 9 mesos amb oxigenació extracorpòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-61 van dur a terme amb èxit el primer trasllat aeri a Espanya, d’un pacient pediàtric de molt poca edat amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO). El pacient és un infant de 9 mesos que pateix una afectació cardíaca greu.

El pacient va ser intervingut durant diverses hores a l’Hospital Universitari Son Espases i, una vegada estabilitzat durant la nit, va sortir el dia 14 de l’UCI pediàtrica d’aquest hospital amb la Unitat de Transport Pediàtric Urgent cap a l’aeroport de Palma. A les 9 del dematí el pacient s’ha enlairat a un avió del Exèrcit de l’Aire cap a  Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. 

L’operatiu es va coordinar en dues fases: la primera, en què l’avió ambulància del SAMU-061 va anar cap a l’hospital a Barcelona per recollir l’equip de cinc professionals que, conjuntament amb l’equip de professionals de Son Espases, van sometre el pacient a la tècnica ECMO, i la segona, en què el van traslladar a Barcelona amb la participació dels SAMU, entre d’altres.

L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport cardíac i respiratori (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que realitza l'oxigenació abans d'introduir-la, una altra vegada, dins l'organisme.

La Gerència del 061 va coordinar i dirigir el dispositiu des del punt de vista de la comunicació (facilitar les informacions entre els diferents nivells assistencials, les comunitats autònomes i l’exèrcit) i també de la part logística (aportar vehicles i mitjans per donar suport al trasllat dels equips i del pacient fins al moment de l’evacuació, conjuntament amb la policia i la guàrdia civil.

Aquest trasllat va ser possible gràcies a la col·laboració multidisciplinària de diversos serveis i professionals de l’Hospital: l’UCI de Pediatria, els serveis de Cardiologia Pediàtrica, Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Pediàtrica i Radiologia, especialistes en perfusió o instrumentistes de cirurgia cardíaca i personal de transport pediàtric.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 14/11/2019]

[Foto: Consejería de Salud y Consumo]

Què en diu la premsa
*14/11/2019 canal4diario.com - Trasladan en avión a un bebé de nueve meses al Hospital Vall d’Hebron.
*14/11/2019 ultimahora.es - Complejo traslado de un bebé con problemas cardíacos de Palma al hospital de la Vall d'Hebron.
*14/11/2019 mallorcadiario.com - Trasladan a un bebé de nueve meses de Son Espases a Vall d'Hebron.
*14/11/2019 noudiari.es - Un avión del Ejército del Aire traslada de Palma a Barcelona a un bebé enfermo.
*14/11/2019 noticiasmallorca.es - El Hospital Son Espases y el SAMU-061 trasladan en avión a un niño de 9 meses con oxigenación extracorpórea.
*14/11/2019 mallorcaconfidencial.com - Trasladan a un bebé a Vall d’Hebron con asistencia cardíaca.

Notícies relacionades