Categoria: Noves tecnologies

El Servei d’ORL de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha portat a terme a Can Misses la primera cirurgia transoral en un cas de càncer de laringe

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Otorinolaringologia de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha portat a terme la primera cirurgia transoral, amb bisturís de tungstè i material específic adquirit recentment. El Servei, dirigit pel Dr Lluís Conill, ha comptat amb la col·laboració del professor Jorge Basterra, expert en oncologia laríngia, cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital General Universitari de València i catedràtic de la Universitat de València.

Es preveu fer entre quinze i vint operacions d’aquest tipus l’any, cosa que evitarà entre cent i cent vint trasllats a l’hospital de referència. 

La intervenció ha consistit en una resecció àmplia de l’hemilaringe esquerra i de la banda dreta. En condicions normals, aquesta cirurgia hauria requerit una tècnica oberta molt agressiva o remetre el cas a Palma per intervenir-hi amb cirurgia làser.

Segons el Dr Conill, “la previsió és fer entre quinze i vint intervencions d’aquest tipus l’any. Això suposa un salt de qualitat, ja que la majoria dels trasllats a Palma són per intervenir amb cirurgia làser. Així s’evitaran entre cent i cent vint trasllats, si es té en compte que cada pacient s’ha de desplaçar per a la intervenció i per a les revisions pertinents tres o quatre vegades, a més de l’hospitalització postoperatòria, que arriba a dues setmanes.”

La cirurgia transoral és una cirurgia mínimament invasiva per tractar el càncer de laringe i d’orofaringe i que té taxes de curació similars a les de la cirurgia oberta i la radioteràpia en determinats casos, mentre que ofereix una millor preservació dels òrgans i menys seqüeles adverses en els casos de càncer de laringe o d’orofaringe en una etapa incipient o intermèdia que són susceptibles de resecció. A causa que la laringe és essencial per a la parla, la deglució i la respiració, l’eficàcia i l’agressivitat de la teràpia poden afectar la qualitat de vida a llarg termini i les opcions de teràpia futures. En els casos de pacients amb aquesta malaltia en una etapa incipient, la cirurgia transoral pot proporcionar un tractament curatiu i la preservació dels òrgans.

En la cirurgia oberta tradicional, la intervenció quirúrgica és més agressiva, no només per a la laringe sinó per als teixits circumdants, com ara el cartílag, que després s’han de reconstruir. La cirurgia oberta està associada a dolor, pèrdua del funcionament normal i un llarg temps de recuperació. El potencial que té per perjudicar la parla, la respiració i la deglució és una preocupació important en els pacients amb una funció pulmonar deficient.

En contrast amb la cirurgia oberta, amb la cirurgia transoral el cirurgià accedeix al tumor amb l’ajuda d’un endoscopi a través de la boca aprofitant-la com a orifici natural, amb la qual cosa es provoca el menor dany col·lateral possible. El mètode transoral permet al cirurgià tenir accés directe i vistes d’alta resolució ampliades dels tumors laringis sense haver de fer incisions externes. Una vegada que el pacient rep anestèsia general i és intubat, li col·loquen un endoscopi per la boca i la faringe i se centra sobre el tumor. L’objectiu de la cirurgia transoral és resecar els tumors laringis i orofaringis provocant un dany mínim als teixits normals i preservant al màxim la funció dels òrgans. D’aquesta manera, el tumor s’extirpa amb el marge quirúrgic més estret possible.

La pacient que va ser intervenguda a Can Misses —diagnosticada pel Dr Isidro Alonso— es troba bé i aviat començarà la rehabilitació fonatòria amb la logopeda de l’Àrea de Salut, Ma José Vidal. A més dels doctors Conill i Alonso, el Servei d’Otorinolaringologia està compost per la doctora Noemí Conill i pels doctors Juan Marí i Antonio Tugores.