Categoria: Noves tecnologies

Les Illes Balears són l’única comunitat que envia electrocardiogrames telemàticament des de les ambulàncies del 061 als mòbils dels facultatius

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Illes Balears són l’única comunitat autònoma on es poden enviar electrocardiogrames per via telemàtica des de les ambulàncies del SAMU 061 als telèfons mòbils dels cardiòlegs, dels intensivistes i d’altres professionals que atenen els pacients amb malalties coronàries per mitjà del Codi Infart. Es tracta d’una eina fonamental a l’hora d’acurçar el temps de resposta i de fer un diagnòstic i una ubicació precoços —sobretot en els pacients de risc alt—, amb la qual cosa s’eviten complicacions posteriors. Avui, Dia Mundial del Cor, és important recordar el valor de la prevenció cardiovascular i les recomanacions per mantenir un cor sa.

El Codi Infart és un registre comunitari, prospectiu i obligatori que inclou tots els pacients amb diagnòstic d’infart de miocardi —causat per l’obstrucció d’una artèria coronària—, que és la causa més freqüent de mortalitat als països desenvolupats. En cas que sigui necessari, s’utilitza un tractament farmacològic amb trombolítics i sempre que és possible es fa una angioplàstia primària a l’hospital de referència, de guàrdia durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. Així s’ha aconseguit reduir trenta minuts el temps d’actuació terapèutica. Les dades del registre s’introdueixen electrònicament via web en cada un dels nivells assistencials que atén el pacient (SAMU 061, atenció primària i atenció hospitalària). Aquest registre, creat l’any 2008, permet emmagatzemar totes les dades d’interès d’un episodi d’infart, com ara els temps d’actuació, els tractaments aplicats, els resultats obtenguts, els trasllats, el seguiment i les proves que s’han fet al pacient, etc.

Els directors del Codi Infart, Miquel Fiol i Armando Bethencourt, de l’Hospital Universitari Son Espases, asseguren que “la importància d’aquest registre rau en l’obligatorietat i la continuïtat en tota la sanitat pública balear, ja que el converteix en una eina única a l’hora d’acurçar el temps de resposta en l’aplicació del tractament correcte”.

El SAMU 061 recull, diagnostica i tracta uns tres-cents pacients cada any amb indicació d’angioplàstia primària. El director mèdic del SAMU 061, Iñaki Unzaga, afirma que “la possibilitat d’establir un diagnòstic ràpid des de l’ambulància i el fet d’estar en contacte directe amb Hemodinàmica permeten millorar la qualitat de vida dels pacients”.

Decàleg per mantenir un cor saludable

La prevenció dels factors de risc de les malalties cardiovasculars té un paper predominant en les taxes de mortalitat i en el control evolutiu de les cardiopaties, tant les d’origen congènit com les adquirides. Per tant, és molt important seguir els consells següents: 

  1. No fumar. 
  2. Vigilar la hipertensió.
  3. Diagnosticar precoçment i controlar la diabetis.
  4. Controlar els nivells de colesterol i de lípids a la sang.
  5. Seguir una dieta baixa en greixos (es recomana la dieta mediterrània).
  6. Fer exercici físic cada dia.
  7. Controlar l’obesitat en les edats infantil i adulta.
  8. Vigilar els antecedents familiars i genètics.
  9. Controlar les infeccions.
Seguir un estil de vida saludable: evitar l’estrès, controlar la ingesta d’alcohol i evitar els tòxics i les drogues nocives.