Categoria: Epidemiologia

Arriba a les Illes Balears la primera remesa de vacunes per prevenir la verola del simi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'administrarà a persones amb molt de risc d'exposició, així com a contactes estrets amb alt risc de malaltia greu.

Arriba a les Illes Balears la primera remesa de vacunes per prevenir la verola del simi entre les persones de més risc. Concretament, es tracta de 95 dosis que s'han repartit seguint criteris proporcionals de població i casos detectats a cada illa, i així a Mallorca li corresponen 60, 24 a Eivissa, 4 a Formentera i 7 a Menorca. Les vacunes s'emmagatzemen als hospitals de Can Misses, a Son Espases i al Mateu Orfila i des d'allà s'aniran repartint als centres sanitaris on s'administraran en els casos que siguin prescrits. Està previst que vagin arribant més enviaments a mesura que el Ministeri de Sanitat els vagi rebent i repartint entre les comunitats autònomes.

Les vacunes s'administraran als candidats que compleixin els criteris següents:

  • Profilaxi preexposició per a les persones menors de 45 anys que mantenen pràctiques sexuals d'alt risc incloses dins de les indicacions de la profilaxi preexposició al VIH (PrEP) o amb infecció pel VIH en seguiment a les consultes hospitalàries i que no hagin passat la malaltia. També s'administrarà a persones amb un risc d'exposició molt alt.
  • Profilaxi postexposició de contactes estrets confirmats amb alt risc de malaltia greu (població infantil, embarassades i persones immunodeprimides) i personal sanitari assistencial i de laboratori en contacte amb casos confirmats o mostres i que hagin tingut alguna incidència amb l'equip de protecció individual (EPI).

Es prioritzarà la preexposició abans que la postexposició. Per tant, en primer lloc, es vacunarà les persones incloses al primer grup i es reservaran un nombre de vacunes per als contactes de professionals i per a contactes estrets de persones amb risc molt elevat: embarassades, nens i immunodeprimits.

El Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació va confirmar un total de 100 casos de verola del simi a les Illes Balears, 6 dels quals corresponen a Formentera, 44 a Eivissa, 2 a Menorca i 48 a Mallorca.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/07/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]