Categories: Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Ciència i Innovació subscriu la crida internacional per a l'accés obert a les publicacions científiques sobre la verola del mico

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Representants del món de la ciència de 19 països, juntament amb la Comissió Europea, han subscrit una crida internacional per sol·licitar l'accés obert a les dades i publicacions científiques necessàries per a contenir la propagació del virus de la verola del mico.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar recentment l'epidèmia mundial de verola del mico com a emergència de salut pública d'importància internacional. Per tant, resulta essencial la coordinació de la resposta internacional per fer front a aquest virus i detenir la seva propagació, així com protegir a les poblacions de risc més elevat.

Com ja s'ha pogut veure amb la COVID-19 i amb els brots recents d'Ebola i Zika, la resposta coordinada de la comunitat científica internacional ha de basar-se en l'intercanvi ràpid de dades d'investigació.

Encara que el virus de la verola del mico ha estat estudiat àmpliament i ja existeixen mesures per a prevenir i tractar la malaltia que causa, queda molt per aprendre per tal d'avançar-se a l'epidèmia i a la seva evolució.

Per tots aquests motius, els signants fan una crida a les organitzacions científiques i als autors, col·laboradors i editors perquè comparteixin les seves publicacions sobre la verola del mico en repositoris oberts, proporcionant accés al text complet i a les metadades, amb els permisos per a la seva reutilització i anàlisi secundària.

Frenar l'expansió de la verola del mico és, ara per ara, fonamental per tal d'evitar que es converteixi en una malaltia endèmica a més parts del món i que sorgeixin nous reservoris virals a països on no és endèmica.

Una resposta per part de la comunitat científica i acadèmica, i també dels editors de les publicacions científiques ajudarà en la lluita mundial contra la verola del mico.

La crida internacional està subscrita per líders i assessors en ciència i tecnologia que representen, a més del Grup d'Alts Consellers Científics de la Comissió Europea, als següents països:

Austràlia, el Brasil, el Canadà, la República Democràtica del Congo, França, Alemanya, Ghana, l'Índia, Israel, Itàlia, el Japó, Nova Zelanda, Nigèria, Filipines, República de Corea, Singapur, Sud-àfrica, Espanya, el Regne Unit, els Estats Units d'Amèrica.

Accedeix aquí al contingut íntegre de la crida internacional.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 05/08/2022]

[Foto: Ministeri de Ciència i Innovació]