Categoria: Epidemiologia

La setmana del dia 21 de gener es van atendre 28.586 urgències, amb 2.422 casos de síndrome gripal a Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els hospitals públics i els serveis d’urgències d’atenció primària han atès un total de 28.586 urgències durant la setmana del dia 21 de gener, 297 més que la setmana anterior. Del total, 9.193 es varen atendre als hospitals de la xarxa pública i 19.393, a les urgències d’atenció primària. Un 12,57% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés. Per la seva banda, els centres d’atenció primària han diagnosticat 2.422 casos amb síndrome gripal, 806 més que els enregistrats la setmana passada, amb 1.616 casos.

Durant la mateixa setmana de l’any passat, les dades mostraven una menor activitat assistencial, ja que es varen atendre 28.482 urgències. No obstant això, es varen registrar menys urgències als hospitals (9.057) i més als centres de primària, amb 19.425, que varen diagnosticar 2.497 casos amb síndrome gripal.

D’altra banda, el servei d’informació 061 Salut Respon ha registrat aquesta setmana un total de 461 consultes telefòniques. Els motius més freqüents de les cridades han estat consultes sobre fàrmacs, seguit de febre en infants, febre en adults i mareos.

Segons la Xarxa Sentinella de Grip del Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears, durant la setmana del 14 al 20 de gener, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 132,8, sensiblement superior a la registrada durant la segona setmana (del 7 al 13 de gener), que va ser de 84,5. La taxa balear és encara inferior a l’estatal, que es va situar en 205,3, però l’activitat epidèmica ja és de nivell mitjà d’evolució ascendent, un grau superior al nivell baix de la setmana anterior.

És important recordar a la població que davant una urgència lleu acudeixi als serveis d'urgència dels centres de salut, deixant així les urgències dels hospitals per als casos més greus.

El Servei de Salut va activar el passat 1 de desembre el pla per donar resposta a l’increment de l’activitat assistencial que es preveu per a aquesta època de l’any a causa de la major incidència de casos de grip als serveis d’urgències dels hospitals i als centres d’atenció primària. L’objectiu del Servei de Salut és donar una resposta ràpida durant les setmanes amb les taxes de grip més altes.

D’acord amb aquest pla, s’han obert 45 llits a l’Hospital Universitari Son Espases, 12 de la Unitat d’Hospitalització a Domicili, 38 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i 7 a l’Hospital Can Misses. A més, l’increment d’aquests dispositius va lligat a la contractació de professionals per adaptar els centres assistencials a les necessitats de la població.

[Font: Conselleria de Salut. 25/01/2019]

[Foto: Infosalut]