Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Importància de la rapidesa en la detecció dels símptomes inicials de l’ictus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat va recordar en el Dia Mundial del Ictus, la importància de la rapidesa en la detecció dels símptomes inicials de l'ictus, així com a contactar amb els sistemes d'emergències mèdiques 112 per a començar a actuar amb la major celeritat possible.

Hi ha símptomes davant els quals no cal esperar. Tampoc ara, en aquests mesos de pandèmia per COVID-19. Símptomes com la pèrdua de força o sensibilitat en un costat del cos, boca torta, dificultats per a parlar o entendre, pèrdua brusca de visió, cefalea brusca molt intensa, parcial o total, sensació de vertigen intens o caigudes brusques inexplicables.

Des de el Ministeri es vol donar visibilitat a aquesta malaltia, de gran repercussió social (la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida).

També va fer referència al treball que es realitza per a garantir la qualitat de la seva atenció sanitària a través de l'Estratègia en Ictus del SNS 2009, els objectius de la qual es fonamenten en la promoció de la salut i la prevenció, l'atenció en fase aguda al pacient, la rehabilitació i reinserció dels pacients i la formació dels professionals implicats.

Actualment s'està duent a terme l'actualització de l'Estratègia. Entre les dades preliminars d'aquesta, destaca la tendència descendent de la taxa de mortalitat, i de la taxa de mortalitat prematura per ictus.

[Font: Ministeri de Sanitat. 29/10/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]