Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Ampliació del pressupost sol·licitat pel Servei de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha aprovat l’ampliació de pressupost sol·licitada pel Servei de Salut per un import de 54,3 M€.

Aquesta transferència és conseqüència de la necessitat d’un nou finançament per augmentar el pressupost corrent que s’ha vist modificat a causa de la crisi sanitària originada per la COVID-19. Concretament, es tracta de despeses corresponents a béns i serveis, recursos humans i inversions. La situació d’emergència de salut pública va fer necessari adoptar tota una sèrie de mesures immediates per limitar al màxim la propagació del virus i assegurar la salut dels ciutadans, segons les recomanacions de les autoritats científiques i sanitàries.

Aquesta ampliació pressupostària s’afegeix a l’aprovada ara fa dos mesos pel Consell de Govern, per un valor de 50 M€. El passat mes de juliol, el Govern de l’Estat va crear el fons COVID-19, un fons excepcional de caràcter pressupostari amb l’objectiu de dotar de més finançament les comunitats autònomes per mitjà de transferències per atendre la incidència pressupostària derivada de la crisi originada per la COVID-19. El passat mes de setembre, el Consell de Govern va aprovar una primera ampliació pressupostària al Servei de Salut de 50 M€. Amb aquesta segona ampliació, de 54,3 M€, la quantitat transferida al Servei de Salut ascendeix a 104,5 M€.

Amb relació als béns i serveis, els centres de salut s’han reforçat amb prop de 400 línies telefòniques noves per millorar l’accessibilitat de la població als centres i les unitats bàsiques de salut. Des de l’inici de la crisi sanitària, també s’han adquirit per via aèria diferents carregaments de material sanitari (24 milions de mascaretes quirúrgiques, més de 300.000 granotes de protecció, 21 milions de guants de nitril, prop de 300.000 bates quirúrgiques o 250.000 ulleres de protecció.

Pel que fa als recursos humans, des que es va iniciar la pandèmia, el Servei de Salut ha contractat gairebé 900 treballadors per reforçar tots els nivells assistencials. Actualment, Atenció Primària disposa de 240 professionals sanitaris que fan feina en el seguiment de contactes estrets des de la central de coordinació. Les gerències hospitalàries també han reforçat les seves plantilles durant els mesos de pandèmia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 09/11/2020

[Foto: Infosalut / Home en bicicleta / CC BY-NC-SA 4.0]