Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut disposarà d'un 12 % més de pressupost

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum disposarà l’any que ve de 1.933,2 milions d’euros, segons recull el projecte de pressupostos per 2021 que es tramita aquests dies al Parlament de les Illes Balears.

Això suposa un increment d’un 12% respecte d’enguany. Aquest departament assolirà així la partida més elevada de la seva història i gestionarà fins un 33 % del pressupost de tot el Govern. Així ho ha explicat durant la seva compareixença parlamentària la consellera Patrícia Gómez.

Gómez ha detallat les partides amb les quals funcionarà el seu departament l’any que ve. Serà un any, ha dit, que permetrà al sistema vetllar per la salut dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Baleares, especialment per fer front a la pandèmia del coronavirus que ha sacsejat el món.

Servei de Salut

El Servei de Salut serà l’organisme que s’endurà la part més important d’aquest pressupost: un total de 1.894,5 milions d’euros, un 12% més que enguany. Això permetrà fer front a la pandèmia, així com mantenir i donar resposta a la resta de necessitats assistencials de la societat balear.

Pel que fa al capítol 1, la principal novetat és que es recull una partida de més de 68 milions d’euros, que permetrà el pagament de la carrera professional a tots els professionals interins que formen part del Servei de Salut. L’increment pressupostari també recull un augment del nombre de residents que formaran part de la capacitat assistencial a les nostres illes. En total, ara mateix, a la nostra comunitat hi ha un total de 12 unitats docents, que formen prop de 600 residents. Així mateix, el Servei de Salut mantindrà als més de 900 nous professionals que s’ha contractat al llarg de 2020 per fer front al a COVID-19.

Pel que fa a les inversions, el Servei de Salut disposarà de 32,7 milions d'euros que permetran continuar executant el projectes de reforma i millores de les infraestructures sanitàries que donaran resposta a les necessitats dels propers anys: licitació d’obres per construir 11 nous centres i unitats bàsiques de salut, així com diferents reformes i ampliacions als Hospitals d’Inca i Manacor, avançament del nous centres sanitaris de Felanitx, Son Dureta, Verge del Toro i Can Misses.

Així mateix, al 2021 es crearà una nova base del 061 per a l’illa de Formentera, un servei pel qual s’ha reservat 1,2 milions d’euros i que disposarà de 3 unitats mòbils de guàrdia de manera permanent (una ambulància suport bàsic, una d’altra avançada i una unitat de transport sanitari no urgent, per a trasllats programats). Aquests recursos es podran ampliar en funció de les necessitats.

Creació de nova Agència de Salut Pública

Per altra banda, el Projecte de Llei de Pressupostos per al 2021 inclourà la creació de l’Agència balear de Salut Pública, que permetrà donar una resposta eficient i dimensionada a les necessitats de la societat davant la pandèmia de COVID-19, amb un organisme de gestió pública flexible, àgil i eficaç. Segons ha explicat la consellera de Salut i Consum, la prioritat de la Direcció General de Salut Pública i Participació, que contarà amb més de 25 milions d’euros de pressupost (un 15 % més que enguany), és el control de la pandèmia, des de tots els àmbits de la seva competència: prevenció, seguiment epidemiològic, control de la incidència i seguiment dels avenços científics per trobar vacuna i curació.

Així mateix, es continuaran desenvolupant els programes de lluita contra el tabaquisme, l’obesitat i les desigualtats socials, principalment aquelles per raó de gènere. En aquest sentit està previst reforçar les actuacions en l’àmbit educatiu i també en l’àmbit laboral, on hi ha evidències que la promoció de la salut és molt efectiva.

Pel que fa a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, comptarà amb 2.981.000 euros, que permetran mantenir el pressupost de l’Institut d’Investigació Illes Balears (ldISBa) en 1,4 millions d’euros.

L’Àrea de Prestacions i Farmàcia disposarà d’un pressupost d’1,7 milions d'euros, el que representa un increment del 8,4 %. Dins d’aquesta àrea es continua promovent el pla de prevenció de resistències als antibiòtics i les estratègies de: ICTUS, diabetis, cures pal·liatives, MPOC, Malalties rares, malalties reumàtiques i múscul esquelètiques, abordatge del dolor dins l’estratègia de cronicitat, malalties neurodegeneratives, i ELA.

La Direcció General de Consum, per la seva banda, tindrà un pressupost de 2,7 millones euros, que representen 219.000 euros més que enguany ( un 8 % més) per incrementar els controls i la defensa dels drets dels consumidors, així com la renovació del web ‘portalconsum”.

La consellera Patricia Gómez ha aprofitat la seva intervenció per fer un balanç de la seva gestió al 2020, un any marcat per la pandèmia de COVID-19 que va obligar a readaptar els serveis per poder donar atenció tant a les persones amb coronavirus com aquelles afectades per altres patologies. Tot i les circumstàncies, ha explicat Gómez, la situació de pandèmia no ha suposat un fre a la majoria d’inversions previstes.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 11/11/2020]

[Foto: Infosalut / Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears / CC BY-NC-SA 4.0]