Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

A les Illes Balears un total de 1.918 persones han estat ateses per tractar l'addicció a l'alcohol durant el 2012

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Unitat de Patologies relacionades amb l’Alcohol (UPRA) i els centres d’Atenció a les Drogodependències, va atendre durant l’any 2012 un total de 1.918 persones amb problemes d’addicció a l’alcohol. D’aquestes persones, un total de 850 han sol·licitat l’inici de tractament per aquesta substància, la qual cosa implica el 41,3 % dels inicis de tractament per qualsevol tipus de substància.

L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida entre la població de les Illes Balears. En la població general, segons l’enquesta del Pla Nacional sobre Drogues (EDADES 2009-10), un 61,2 % de la població d’entre 15-64 anys ha consumit alcohol en els darrers 30 dies, amb un percentatge major entre els homes que en les dones. Així mateix, els resultats de l’informe de l’enquesta específica per a joves escolaritzats de 14 a 18 anys (ESTUDES 2010) revelen que un 61,6 % dels joves enquestats ha consumit alcohol en els darrers 30 dies, i en aquest cas el percentatge més alt correspon a les dones (63 %) i no als homes (60,2 %). 

Més de 13.000 joves han participat en la prevenció a les escoles

En l’àmbit de la prevenció, la Direcció General de Salut Pública i Consum a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) ofereix als centres escolars de les Illes Balears la possibilitat de dur a terme programes sobre drogodependències i addiccions ajustats a cadascun dels cicles escolars i en els quals es tracta l’alcohol.

Per a l’educació primària es disposa del material i l’assessorament del programa “Bon dia, salut”, i per a l’educació secundària, del programa “Decideix”. “Bon dia, salut” és un programa de promoció d’hàbits saludables i prevenció de les drogodependències entre els infants. El programa “Decideix” pretén que els alumnes aprenguin a decidir respecte del consum de drogues. Es tracta d’ensenyar-los a identificar les situacions en què es prenen decisions sobre l’ús de drogues legals i il·legals, i a utilitzar els coneixements que tenen a fi d’adoptar la decisió adequada.

Durant el curs escolar 2012-2013, es varen treballar els 2 programes escolars esmentats amb la participació d’un total de 13.629 joves de les Illes Balears i  50 centres educatius.

A més, s’assessora el professorat per tal de facilitar-los la implementació dels programes i se’ls dóna la possibilitat de fer un curs de formació en matèria de prevenció de drogodependències i altres addiccions.

Plataforma per a la Qualitat de l’Oci Nocturn a les Illes Balears

La Direcció General de Salut Pública i Consum lidera i impulsa des de l’any 2010 la Plataforma per a la Qualitat de l’Oci Nocturn a les Illes Balears, en la qual participen els principals agents implicats: la indústria hotelera i d’oci, la ciutadania (associacions de pares i mares, de joves i veïnals) i diferents administracions públiques. Aquesta plataforma pretén abordar i consensuar actuacions davant la problemàtica del consum d’alcohol entre els joves en l’oci nocturn.

Si alguna persona necessita assessorament sobre el problema del consum d’alcohol o informació sobre els recursos tant de prevenció com de tractament i inserció, es pot posar en contacte amb el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), al telèfon de CRIDA 902 07 57 27 o a l’adreça de correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..