Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, COVID-19

Es mantenen les donacions de sang durant la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Patronat del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears es va reunir per analitzar, entre altres punts, el resultat de l’activitat durant la pandèmia i va manifestar que Balears aconsegueix mantenir les donacions de sang i augmenta l’eficiència de les campanyes durant la pandèmia.

La població balear ha continuat donant sang. S’han aconseguit mantenir pràcticament al mateix nivell les donacions i s’ha adaptat a les necessitat dels hospitals durant la pandèmia a les Balears. Actualment, compta amb unes reserves de 1.158 unitats de glòbuls vermells, més d’un 50 % per sobre del mínim de seguretat necessari per a un proveïment correcte dels hospitals.

Les Illes Balears han registrat 30.715 donacions de sang fins al 16 de novembre de 2020. Són 457 menys (-1,4 %) que en el mateix període de 2019 fruit de l’adaptació a les necessitats canviants dels hospitals de les Balears durant l’estat d’alarma. En aquest període s’han reduït un 23,15 % les campanyes de donació de sang i hi ha hagut un augment del 28,2 % en l’eficiència. La ràtio de donació per col·lecta de l’1 de gener al 16 de novembre ha passat de 21,4 donacions en 2019 a 27,4 donacions per col·lecta en el mateix període de 2020.

Des de l’inici de la pandèmia, el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) col·labora en la lluita contra la pandèmia amb l’obtenció i EL processament de plasma hiperimmune de convalescent de la COVID-19 amb els diferents serveis de transfusió a la nostra comunitat. Ja disposa de més de 80 unitats de plasma hiperimmune per a transfusió.

En el Banc de Teixits, l’activitat s’ha mantingut en termes molt similars als anys anteriors, i ha millorat fins i tot els resultats pel que fa a la sang de cordó.

El Banc de Llet Materna va fer una crida a la població perquè havia patit una davallada de les reserves per l’augment de la demanda dels serveis de neonatologia al mes d’agost. S’ha aconseguit que 43 mares més s’hagin sumat a la donació de llet materna i s’han recollit 200 litres de llet per atendre els nounats.

Mesures per garantir la continuïtat de l'activitat i de prevenció 

Gràcies al Pla de Contingència del Banc de Sang i Teixits , tots els processos es varen adaptar ràpidament a la situació nova. Les mesures més destacades que s’han adoptat per garantir la continuïtat de l'activitat i de prevenció han estat les següents:

  • Creació d’un comitè de seguiment de la pandèmia al BSTIB.
  • Establiment d’un sistema de cita prèvia per controlar la capacitat i garantir l’abastament de tots els components sanguinis en els hospitals. També ha permès un cribratge de donants amb símptomes relacionats amb la COVID-19.
  • Establiment de mesures de protecció i prevenció dels donants de sang i treballadors (espais COVID segurs, sistemes de desinfecció i protocol de ventilació, mascaretes, rentada de mans, distància de seguretat, obsequi d’un bolígraf esterilitzat, aliments i begudes precintats, suspensió de l’ús dels busos i el camió i centres d’atenció primària per a l’extracció i els nous espais per a les donacions s’han acordat amb els diferents ajuntaments).

A l’illa de Menorca, la donació es va suspendre de manera generalitzada els mesos d’abril i maig atesa la interrupció de vols entre les illes, que impedeix transportar la sang a Mallorca per processar-la-hi.

Per la mateixa raó, a l’illa d'Eivissa, la donació es va suspendre de manera generalitzada els mesos d’abril i maig. La donació ses va suspendre durant les dues primeres setmanes del mes d’octubre per les noves restriccions.

Presentació del Pla Estratègic 2020-2024

A la reunió del Patronat, també s’ha presentat el Pla Estratègic 2020-2024, el primer pla estratègic de l’entitat, que defineix les línies d’actuació dels pròxims anys per garantir una gestió proactiva orientada a la recerca i a fer les inversions que aportaran la millora continuada en l’atenció a les persones que donen sang i llet materna i en els centres sanitaris i pacients que reben els components sanguinis, teixits humans i llet materna.

Pla de Sostenibilitat

La institució disposa d’un comitè que ha desenvolupat el primer Pla de Sostenibilitat, vigent per als tres anys vinents, on es reflecteixen les accions que es duran a terme i amb les quals es vol aconseguir que se certifiquin les bones pràctiques que s’aplicaran els pròxims anys.

Els membres del Patronat i tot l’equip humà del Banc de Sang i Teixits, liderat per Ismael Gutiérrez, volen donar les gràcies a tota la població balear pel gran suport a la donació de sang, sang de cordó umbilical i llet materna.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 25/11/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]