Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Noves tecnologies

Salut Pública ofereix als centres educatius programes preventius sobre les tecnologies digitals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació, a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), posa a la disposició dels centres educatius dos nous programes de prevenció en el bon ús de les tecnologies digitals: «Controla’t» i «es-TIC».

D’acord amb l’enquesta ESTUDES 2018, el 17 % dels joves de les Illes Balears entre 14 i 18 anys fan un ús compulsiu d’Internet. El 81,2 % juguen a videojocs i un 11,6 % han jugat amb doblers en els darrers 12 mesos. Per tant, aquest augment en l’ús de la tecnologia digital ha generat una demanda dels docents de les Balears, per abordar la prevenció i el risc que pot generar el mal ús de la tecnologia.

En aquest sentit, el PADIB ofereix als docents la versió digital del programa «Controla’t», adreçat als alumnes de 4t, 5è i 6è d’educació primària i elaborat pel Centre d’Estudi i Prevenció de Conductes Addictives (CEPCA) del Consell Insular d’Eivissa. Aquest programa proporciona informació objectiva i clara sobre el risc d'Internet, els videojocs i el mòbil. També analitza el risc associat a un mal ús.

El programa consta de cinc sessions que ajuden a fomentar la participació activa dels alumnes. L’objectiu és que puguin exposar els seus dubtes, inquietuds, experiències i opinions.

També es planifica una sessió formativa per a pares i mares, en la qual se’ls faciliten estratègies per a la supervisió i el control de les activitats que els seus fills fan per Internet i, especialment, a les xarxes socials.

La segona eina educativa que ofereix el PADIB és «es-TIC» programa que compta amb la participació del Consell de Mallorca, el Consell Insular de Menorca, el Consell Insular d’Evissa i el Consell Insular de Formentera.

«Es-TIC» recopila recursos preventius a partir d’una investigació i selecció de material didàctic. Així, el professorat pot treballar diferents aspectes relacionats amb les TIC com ara el bon ús, la prevenció de riscs, la implicació familiar i la gestió de l’oci i del temps lliure. Aquesta eina permet que el professorat pugui triar la dinàmica que necessita entre una sèrie de propostes.

En aquest moment, s’està ampliant la cobertura d’«es-TIC» per oferir als centres educatius de secundària dinàmiques per a l’abordatge de l’ús de les tecnologies digitals amb els joves.

A més, el PADIB ha actualitzat la informació del programa «Respir@ire», dirigit als alumnes d’educació secundària. Aquesta eina facilita informació sobre el tabac i les conseqüències de consumir-ne. El programa està emmarcat en quatre eixos: la salut, la publicitat, la presa de decisions i la legislació.

Segons l’ESTUDES 2018, el 29,3 per cent dels joves de les Balears entre 14 i 18 anys han consumit tabac en els darrers 30 dies; un 14,1 per cent, cigarrets electrònics, i un 21,9 per cent han consumit cànnabis.

També s’està actualitzant el programa «THC-Supera el Repte» per al professorat dels cicles formatius d’educació secundària i formació professional bàsica. Aquesta eina facilita una resposta educativa pràctica per a la prevenció del consum de cànnabis entre la joventut.

A causa de la situació actual de pandèmia, els tècnics del PADIB no poden acudir als centres educatius a presentar els programes, per això, posen a la disposició del professorat un vídeo explicatiu.

A més, es pot accedir als programes a la web institucional www.padib.caib.es, a l’apartat Programes preventius en l’àmbit educatiu.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/02/2021

[Foto: Govern de les Illes Balears]

Què en diu la premsa
*17/02/2021 noticiasmallorca.es - Salud Pública pone al alcance de los centros educativos nuevos programas preventivos sobre el buen uso de las tecnologías digitales.
*17/02/2021 periodicodeibiza.es - El Govern ofrece a los colegios programas de prevención de adicciones a las nuevas tecnologías.