Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Millora la qualitat de l'atenció que reben els malalts de càncer i les seves famílies

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Actualització de l'Estratègia en Càncer aprovada per unanimitat en el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), aprofundeix en aspectes claus de l'abordatge del càncer com la prevenció mitjançant estils de vida saludables.

Així com també el diagnòstic precoç, la progressiva extensió del model d'atenció multidisciplinari i cooperatiu basat en xarxes assistencials entre professionals i centres; l'enfocament específic d'alguns tumors a través de centres de referència nacionals i europeus, o els avanços en medicina de precisió.

Aspectes fonamentals de l'Estratègia en Càncer 2021

Així, l'Estratègia desenvolupa el Codi Europeu contra el Càncer que defineix 12 recomanacions dirigides a la ciutadania per a prevenir el càncer i s'incorporen nous aspectes en la prevenció del càncer associat a l'àmbit laboral i a l'exposició al radó.

La progressiva extensió del model d'atenció multidisciplinari és rellevant en l'atenció oncològica, per la qual cosa assenyala la importància d'un accés ràpid quan hi ha símptoma de risc de diagnòstic de càncer, així com una millor connexió entre Atenció Primària i Hospitalària.

A més, l'aprovació pel Consell interterritorial del garbellat poblacional del càncer de coll d'úter, juntament amb el de càncer de mama i colorectal, és fonamental per a detectar precoçment el càncer i, per tant, millorar la supervivència.

La decisió del Consell Interterritorial de 2018 sobre el model assistencial en càncer pediàtric, advocant per una concentració dels tractaments en centres de referència d'acord amb les recomanacions europees marca una inflexió en el model de treball assistencial.

La nova Estratègia apunta a la medicina de precisió com a nova manera d'abordar el diagnòstic i el tractament del càncer, no sols pels biomarcadores associats a la decisió terapèutica sinó també, per la possibilitat d'estratificar millor la malaltia, el pronòstic i per avaluar la predicció de la resposta al tractament o de la toxicitat.

Acord sobre la Covid-19 i la prevenció i el control del càncer

També el ple del CISNS va aprovar l'acord sobre la COVID-19 i la prevenció i el control del càncer, que dóna resposta al mandat de la Comissió de Sanitat i Consum del Senat, d'octubre de 2020 i ha estat elaborat i consensuat pel Comitè de Seguiment i Avaluació de l'Estratègia en Càncer del SNS, format per les societats científiques i associacions de pacients relacionades amb càncer, les comunitats autònomes, el ISCIII i el Ministeri de Sanitat.

El document reflexiona sobre l'impacte que la pandèmia COVID-19 ha pogut tenir en l'atenció al càncer, que, si bé encara no es coneix de manera global, sí s'ha observat la interrupció de procediments i tractaments de risc, i una major pressió en la capacitat hospitalària i l'Atenció Primària.

[Font: Ministeri de Sanitat. 02/03/2021

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]