Més de trenta centres educatius de les Illes Balears participaran en el projecte de promoció de la salut mental «PROCARE».
Una iniciativa que la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa posa a l’abast dels centres per detectar els adolescents amb risc de patir problemes emocionals i proporcionar-los estratègies per afrontar-los.
La «Iniciativa PROCARE» és un projecte de promoció de la salut i el benestar emocional del grup de recerca Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, secundat pel Ministeri de Ciència i Innovació, que es realitza coordinadament amb altres universitats estatals i internacionals, així com diversos col·lectius i agents governamentals que treballen en l’àmbit de la joventut i la diversitat. El seu objectiu és avaluar i proporcionar estratègies psicològiques per a enfortir emocionalment els adolescents (de dotze a divuit anys).
De l’avaluació a la intervenció de problemes emocionals en l’adolescència
El projecte consisteix en tres fases, que van des de l’avaluació en línia de l’estat emocional de l’alumnat a l’estimació del nivell de risc i posterior estratègia d’afrontament.
- En una primera fase, la família i l’adolescent han de completar uns qüestionaris en línia, a través de l’ordinador, sobre aspectes emocionals i conductuals. Si per les respostes es detecta que els adolescents necessiten ajuda, podran realitzar un taller gratuït, en què els participants aprendran a superar les barreres que limiten la seva vida i coneixeran eines per a afrontar situacions de risc, potenciant les seves habilitats comunicatives, les seves habilitats d’afrontament per a gestionar l’estrès, etc.
- En segon lloc, es proporciona el feedback a les famílies sobre els resultats obtinguts. D’aquesta manera, els pares poden conèixer de manera gratuïta com estan emocionalment els seus fills. Els joves, a més, poden conèixer com se senten i estan vivint aquests temps difícils. Si les respostes de l’enquesta indiquen que l’adolescent o jove pot estar passant-ho malament, es podran beneficiar d’un taller grupal de suport emocional en línia i gratuït.
- Finalment, un cop acabat el tractament, que pot durar entre vuit i dotze setmanes en funció de les necessitats de cada grup, es realitzarà un seguiment per avaluar l’evolució i el manteniment dels canvis aconseguits.
Cal destacar que l’adolescència és un període de vulnerabilitat psicològica en què s’incrementa l’aparició de problemes emocionals, però també on es poden adquirir capacitats per afrontar-los. Conèixer si existeixen problemes emocionals entre els adolescents es fa de major importància que mai perquè, a més dels canvis naturals en els quals estan immersos, cal sumar-hi el context present de la COVID-19, que tant està afectant emocionalment tota la població, especialment els joves.
El programa el posaran en marxa, al llarg d’aquest curs 2020-2021, una trentena de centres de les Illes Balears.
[Font: Conselleria d'Educació i Formació Professional. 25/03/2021]
[Foto: Infosalut / Adolescents passejant / CC BY-NC-SA 4.0]
Què en diu la premsa
*25/03/2021 ultimahora.es - Institutos de Baleares aplican un plan ante problemas emocionales de adolescentes.
*25/03/2021 diariodemallorca.es - Más de 30 centros educativos de Baleares participarán en un plan de apoyo a adolescentes con problemas emocionales.