Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Objectiu 2030: posar fi a l'epidèmia de sida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha reafirmat el seu objectiu de posar fi a l'epidèmia de SIDA com amenaça per a la salut pública en 2030, en el marc de l'acte virtual de signatura del conveni de col·laboració entre la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i la Coordinadora Estatal de VIH i Sida (CESIDA), entre d'altres.

Per a poder arribar al final de l'epidèmia s'hauran de complir els objectius ’95-95-95’ de ONUSIDA: que el 95% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades, que el 95% estiguin en tractament i, almenys, el 95% amb càrrega viral indetectable.

Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte associada al VIH

La ministra de Sanitat ha valorat així mateix el conveni en quan a la protecció de la salut, el respecte als drets humans i el treball conjunt i articulat des de diversos sectors implicats en la resposta enfront del VIH i amb una àmplia participació de la ciutadania i les persones afectades.

Implica un pas cap endavant en el Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte associada al VIH, l'objectiu del qual és eliminar l'estigma i la discriminació associats al VIH i a la sida.

La ministra també ha incidit en l'impacte que la pandèmia provocada pel coronavirus COVID-19 ha tingut entre les poblacions més vulnerables i en els serveis d'atenció. En aquest sentit, ha alertat sobre l'estreta relació existent entre les desigualtats i la discriminació.

Conveni de col·laboració

El conveni, d'una vigència de quatre anys, suposa un pas més en el treball coordinat per aconseguir els objectius comuns emmarcats en el Pacte esmentat.

Aquest conveni implica la realització d'anàlisi de:

  • Normes jurídiques vigents en l'ordenació jurídica espanyola a nivell estatal, autonòmic, etc.
  • Estudis que permetin conèixer tant les actituds de la població espanyola cap a les persones afectades pel VIH, com la percepció de les situacions d'estigma i discriminació.
  • Accions per a sensibilitzar i formar als professionals dels recursos socials, sanitaris, jurídics i educatius.
  • Realització de campanyes de sensibilització.
  • Recerques dirigides a aprofundir en les necessitats de caràcter laboral de les persones afectades pel VIH.

[Fuente: Ministerio de Sanidad. 23/04/2021]

[Foto: madartzgraphics/ Virus VIH / Pixabay License]