Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Grup de Treball Multidisciplinari del Ministeri de Ciència proposa estratègies per superar la fatiga pandèmica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La fatiga pandèmica és un terme utilitzat per l'OMS per a referir-se a la dificultat de continuar mantenint una adherència adequada a les mesures de prevenció.

El Grup de Treball Multidisciplinari (GTM) analitza en un nou informe les conseqüències de la fatiga pandèmica. L'objectiu de l'informe és "proposar estratègies, basades principalment en la comunicació, per aconseguir un equilibri entre l'aplicació de les mesures protectores de limitació del risc i que la població reprengui la seva vida, i, paral·lelament, reconèixer l'esforç i les dificultats de la població".

Hi ha diferents aspectes relacionats amb les percepcions, les emocions, l'afectació directa per la situació, que poden contribuir a generar fatiga pandèmica", entre les quals destaquen les següents:

  1. La percepció del virus com a amenaça es va reduint amb el temps, a mesura que la població conviu amb ell. En aquest context, s'ha de valorar què aportarà la vacunació, en termes de percepció del risc.
  2. La percepció de la pèrdua relacionada amb les mesures restrictives (confinament, limitacions, etc.) i el seu impacte divers a escala individual, social i econòmica.
  3. La necessitat d'afirmació personal i de llibertat, respecte a mesures que representen una limitació.
  4. La normalització de la situació i la despreocupació.
  5. La saturació d'informació per part de diferents fonts més o menys expertes, sovint contradictòries; això pot comportar fins a una pèrdua de confiança en els experts i en els líders de la gestió en temps de pandèmia.

L'informe explica a més que per a donar suport a les "quatre estratègies clau descrites anteriorment, i com a base de qualsevol iniciativa, política social o de comunicació per a reforçar el suport públic de les mesures de seguretat, l'OMS enuncia cinc principis transversals: Transparència, Equitat, Coherència, Coordinació, Predictibilitat".

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]