Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Espanya segueix líder en donació d'òrgans el 2020 a pesar del descens causat per la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A pesar dels efectes de la crisi sanitària, Espanya es manté el 2020 com a líder mundial en donació amb una taxa de 38 donants per milió de població.

L'activitat de donació i trasplantament en el món va patir un descens important l'any passat com a conseqüències de la pandèmia de COVID-19. Així ho expressa el darrer informe del Registre Mundial de Trasplantaments que gestiona l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) des de fa 15 anys, com a centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Segons el Registre Mundial, el 2020 es van efectuar 122.341 trasplantaments en els 82 països que hi han participat, dels quals 76.397 van ser trasplantaments de ronyó (30% de donant viu), 30.275 de fetge (18% de donant viu), 7.840 de cor, 5.765 de pulmó, 1.910 de pàncrees i 151 de budell. Aquests trasplantaments van ser possibles gràcies a 34.739 donants morts, als que se sumen 28.635 donants vius (23.153 de ronyó i 5.482 de fetge). 

Cal destacar que l'activitat mundial de trasplantaments es va reduir un 18% respecte del 2019.

Aquesta disminució de l'activitat, comú a la majoria de països del món, ha estat conseqüència de l'impacte de la pandèmia de COVID-19 en els sistemes sanitaris i en l'ocupació de les unitats de cures intensives durant l'epidèmia, el que justifica el descens d'una activitat molt depenent de la disponibilitat de recursos per a pacients crítics. La incertesa sobre l'impacte de la infecció en el pacient trasplantat a l'inici de la pandèmia també explica aquesta disminució per una reticència inicial a trasplantar en un entorn de transmissió comunitària sostinguda. La disminució global de l'activitat es va produir fonamentalment durant la primera onada de la COVID-19, amb una posterior recuperació dels programes a la majoria de països. 

El Registre Mundial reflecteix també la important contribució espanyola a la donació d'òrgans: l'any passat va aportar el 19% de les donacions d'òrgans a la UE i el 5% de les registrades al món.

Pel que fa a la llista d'espera, en data de 31 de desembre de 2020, el nombre de pacients en espera per al trasplantament d'un òrgan en la UE es va elevar a 717 i cada dia van morir 11 pacients a l'espera d'un trasplantament.

L'edició de 2021 de la "Newsletter Transplant", publicació de la Comissió de Trasplantaments del Consell d'Europa, estarà disponible a la web de l'ONT. Les dades d'activitat també poden consultar-se a l'Observatori Global de Donació i Trasplantament.

[Font: Ministeri de Sanitat. 16/08/2021]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermer de la Coordinació de trasplantaments transporta un contenidor isotèrmic portàtil / CC BY-NC-SA 4.0]