Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Publicat el document marc per a la Vigilància Nacional de la Resistència als Antimicrobians

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El document marc per a la Vigilància Nacional de la Resistència als Antimicrobians ja està disponible per a la consulta i descàrrega a la web del Pla Nacional contra la Resistència als Antibiòtics (PRAN), que acaba de publicar-se després de la informació favorable del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) del passat mes de juny. El protocol també està disponible a la web de l'ISCIII juntament amb els protocols de vigilància que altres malalties, incloses les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS).

El document, que posa les bases del nou Sistema de Vigilància Nacional de Resistència als Antimicrobians, ha estat dissenyat amb la col·laboració de l'ISCIII en el Grup de Treball de Vigilància de la Resistència del PRAN, estratègia del Ministeri de Sanitat que coordina l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). El Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'ISCIII formen part del grup coordinador del PRAN i del grup d'experts que han elaborat aquest document.

El Ple del CISNS va donar llum verda, el passat 30 de juny, al nou sistema nacional de vigilància, amb l'objectiu de contribuir a la disminució de la morbiditat i mortalitat provocada per infeccions causades per patògens resistents i a la prevenció de la selecció de patògens resistents i multiresistents. Així, aquest sistema aportarà la informació necessària per a conèixer la situació de la resistència a Espanya, detectar la seva aparició i millorar les mesures de prevenció i control que redueixin l'impacte d'aquest problema.

La vigilància nacional de les resistències s'integrarà en la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE, per les sigles en castellà), que coordina el CNE, que ja incloïa les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS) produïdes per bacteris resistents i, a partir d'ara, s'afegiran les dades de resistències bacterianes. En aquesta tasca participaran el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat i l'ISCIII a través del CNE i del CNM, centre que gestiona el Programa de Vigilància de Resistència als Antibiòtics de l'ISCIII.

Com es vigilaran les resistències?

En l'actualitat, la vigilància de les resistències bacterianes a Espanya no es realitza mitjançant un sistema global unificat, sinó a través de la notificació de resistències de microorganismes específics com a part de la vigilància obligatòria d'algunes malalties ja integrades en la RENAVE, o bé mitjançant la participació en xarxes europees. En aquests moments, el Ministeri de Sanitat treballa en el desenvolupament d'un nou Reial decret que permetrà la creació de la nova Xarxa Nacional de Vigilància en Salut Pública, que permetrà recollir dades en l'àmbit nacional utilitzant indicadors comuns i homogenis que seran comparables entre comunitats autònomes i amb la resta de països de la Unió Europea.

En aquesta vigilància, que podrà ser individualitzada per aquells microorganismes seleccionats, participaran tots els laboratoris de microbiologia públics i privats. A través d'aquestes vies, es recopilarà informació de tots els casos objecte de vigilància nacional aïllats durant tot l'any. Coordinat pel CCAES i el PRAN, el grup de treball que a posat les bases d'aquest sistema ha comptat amb la participació activa de representants de les comunitats autònomes en les àrees de Vigilància Epidemiològica, Salut Pública i Microbiologia.

El document marc elaborat per tots aquests experts s'afegeix al de la Xarxa de Laboratoris per a la Vigilància dels Microorganismes Resistents (RedlabRA), creada per recolzar aquest nou sistema. RedLabRA està formada per una xarxa de laboratoris de microbiologia, coordinada i interconnectada a escala nacional, per a treballar de forma conjunta en el diagnòstic i estudi molecular de les malalties infeccioses produïdes per microorganismes capaços de resistir als tractaments antibiòtics actuals, un dels grans reptes als quals s'enfronta el sistema sanitari. 

[Font: ISCIII. 21/10/2021]

[Foto: ISCIII]