Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Els donants puntuen amb excel·lent el servei del Banc de Sang i se senten segurs durant la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’enquesta a donants ha permès comprovar que els donants han rebut correctament la informació sobre les mesures que s'han anat adoptant al llarg de 2020 i s’ha aconseguit evidenciar que els donants s'han sentit segurs durant el procés de donació.

Durant l'any 2020 un dels objectius del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha estat garantir la seguretat i traslladar informació rellevant per protegir al personal i als donants de la COVID-19.

Dins del sistema de qualitat del BSTIB, un dels processos estratègics és la mesura del nivell de satisfacció amb el servei que oferim mitjançant enquestes personalitzades adaptades a la situació de pandèmia. L’objectiu d’aquestes enquestes ha estat conèixer l'experiència dels donants durant la pandèmia, el seu grau d'ansietat en donar en situacions de crisi i saber en quins aspectes es pot millorar en situacions de crisi.

Així, durant l'any 2020 es van recollir 4.389 enquestes a donants.

De l’anàlisi dels resultats destaquen les següents dades:

  • El 67% dels donants ja coneixien les mesures contra la COVID-19 abans de donar.
  • Van rebre informació del BSTIB a través dels mitjans el 29,7% (XXSS, web, email, SMS, etc.): als mitjans de comunicació convencionals, el 12,14%; en les Xarxes Socials, un 6,08%; d’una altra persona, el 2,67%; i d’altres mitjans, un 4,61%.
  • El 94,90% va tornar a rebre informació sobre les mesures de prevenció de la COVID-19 al lloc de donació.
  • Al 96,68% dels donants li van semblar suficients les mesures de prevenció, un 1,60% les va trobar excessives i un 1,72% les va considerar insuficients.
  • Davant la pregunta “Et vas sentir segur?”, el 79,45% diu sentir-se segur o molt segur, el 19,21% com sempre i l’1,34% se sent poc o molt poca seguretat.
  • Els donants rebutjats se senten igual que abans de la pandèmia. Els que ho fan per primera vegada o repeteixen se senten més segurs.
  • La fase que millor valoren els donants del procés és el moment de la donació amb una puntuació de 95,6%, seguit per l'atenció en recepció 93%, l'atenció durant la post donació 92,4% i finalment l'entrevista mèdica 91%.
  • S'han recollit 2.623 comentaris en la pregunta oberta sobre com es pot millorar el servei ofert. El 66,76% utilitza aquest espai per a expressar el seu agraïment o felicitació. De la resta de comentaris, el més freqüent és sobre el tracte del personal (un 9%), sobre el refrigeri (5,8%), sobre les mesures de protecció (3,5%) i 81 sobre el lloc de donació(3%), entre altres.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 22/10/2021]

[Foto: PhillipJeffrey / MyOctoberbloodtest / CC BY-NC-ND 2.0]