Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Més de 180 balears amb VIH i les seves famílies reben suport cada any d’ALAS a través del seu programa integral

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’entitat ofereix suport social i psicològic a persones afectades pel virus en aquest programa finançat per l’IRPF Social de la Conselleria d’Afers Socials.

"Cada any donam suport a més de 180 persones de manera directa i, evidentment, això té una repercussió en el seu entorn més proper i, per tant, les persones beneficiàries encara són més", destaca Joan Viver, coordinador de l’entitat ALAS, l’Associació de Lluita Anti-Sida de les Illes Balears, que des de fa més de tres dècades es dedica a la prevenció del VIH i a l’atenció, assessorament i suport de persones afectades pel virus, el seu entorn i la societat en general.

ALAS dóna suport social i psicològic a persones afectades per VIH, tant persones portadores com del seu entorn proper, a través d’una treballadora social i dues psicòlogues a totes les illes, amb activitats de socialització per ampliar la xarxa de suport a les persones usuàries i amb sessions formatives com el programa PARES, a través del qual persones afectades pel VIH reben suport per part de pacients experts. 

"El pitjor de tot és la por al rebuig, a no ser estimada. En el seu moment, ara no perquè sabem que indetectable és igual a intransmissible, la meva por també era posar en risc a una altra persona. També hi ha la por de ser delatada, que puguem ser discriminats o que tengui a veure amb una minva d’oportunitats. La visibilitat ha d’anar avançant amb una desestigmatització social. Una cosa alimenta l’altra: si encara continua l’estigma, la gent no es fa visible". És el testimoni d’una usuària que va contraure el virus ja fa 27 anys.

Ja fa 40 anys de la infecció dels anys 80 i encara hi ha un estigma fort, en gran part per falta d’informació de la població. El problema del VIH ara no és mèdic, és un problema social.

El programa integral d’ALAS rep el suport econòmic de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern gràcies al fet de marcar la casella del 0’7% de l’IRPF Social en la declaració de la renda.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 25/10/2021]

[Foto: Download a pic Donate a buck! / Blue Eyed Man Staring at the Mirror / CC0 License]