Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

El Govern estatal retorna el dret a l'accés a la reproducció assistida del SNS a dones sense parella, lesbianes i bisexuals, i inclou a les persones trans amb capacitat de gestar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat ha signat l'Ordre Ministerial que farà possible l'accés a aquestes tècniques en el SNS a unes 8.500 dones en tot el país, segons les estimacions de la Direcció General de Cartera Comú de Serveis del SNS i Farmàcia del Ministeri de Sanitat.

L'Ordre Ministerial concreta la modificació dels criteris que recull l'accés a aquestes tècniques i que fins ara, i des de l'any 2014, s'orientaven únicament a un fi terapèutic de persones amb trastorns de fertilitat, a prevenir la transmissió de malalties o trastorns greus, o la preservació de la fertilitat en situacions associades a processos patològics especials.

Els criteris establerts provocaven que les dones que no patissin un trastorn clínic de fertilitat no poguessin accedir a les tècniques de RHA en el sistema sanitari públic. En aquest supòsit hi entraven, per raons òbvies, les dones sense problemes de fertilitat, però que no tenien la possibilitat de concebre sense realitzar alguna d'aquestes tècniques, com són les dones sense parella o les dones lesbianes.

Amb aquesta nova Ordre Ministerial es garanteix el dret reproductiu en el sistema sanitari públic a les dones sense parella, a les dones lesbianes el dret d'accés a les RHA i a les persones transsexuals amb capacitat de gestar.

[Font: Ministeri de Sanitat. 04/11/2021]

[Foto: Infosalut / Nina dormint / CC BY-NC-SA 4.0]