Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Unitat de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) de l'Hospital Universitari Son LLàtzer, acreditada com a unitat multidisciplinària d'alta complexitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer ha estat reconeguda com a unitat d’MPOC multidisciplinària d’alta complexitat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Aquesta acreditació reconeix els recursos materials i humans de l’Hospital per dur a terme qualsevol activitat assistencial, docent o investigadora relacionada amb la prevenció, el diagnòstic i el tractament de l’MPOC.

En el mes de gener de 2010, el Servei de Pneumologia va posar en funcionament la Unitat Multidisciplinària d’MPOC Avançada (UMMPOC), pionera a les Illes Balears. Després d’onze anys de funcionament, enguany ha estat acreditada per la SEPAR com a unitat d’MPOC multidisciplinària d’alta complexitat.

L’MPOC és la quarta causa de mort a Espanya, per darrere del càncer, les malalties cardíaques i les cerebrovasculars. A les Illes Balears cada any es registren 24,13 morts per cada 100.000 habitants a causa de l’MPOC, la prevalença de la qual és de l’11,1% (13,6% en homes i 8,5% en dones).

Actualment s'atenen 160 pacients amb MPOC avançada, que reben una atenció personalitzada i disposen d’un número de telèfon al qual poden telefonar si empitjoren els símptomes de la malaltia. Amb això s'aconsegueix reduir el nombre d’ingressos hospitalaris i de visites al Servei d’Urgències a causa d’aquesta patologia, a més d’una gran satisfacció dels pacients i dels seus familiars.

El diagnòstic de l’MPOC en els estadis primerencs permet aplicar mesures terapèutiques i de prevenció que influeixen en el decurs natural de la malaltia i eviten que progressi a estadis més avançats. Per això és important donar-hi visibilitat. L’estudi epidemiològic observacional descriptiu denominat CONOCEPOC, que es va dur a terme per mitjà d’entrevistes telefòniques a tot Espanya entre el gener i el març de 2021, amb una mostra de 6.534 persones enquestades, tenia com a objectiu determinar el grau de coneixement actual sobre l’MPOC i els determinants d’aquesta entre la població general i va concloure que set de cada deu persones desconeixen què és l’MPOC.

Causes de l’MPOC

L’MPOC és un terme general amb el qual s’engloben malalties com ara la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar, malalties cròniques i progressives que es caracteritzen per dificultats en el pas de l’aire degudes a la inflamació dels bronquis. En les fases inicials de la malaltia es manifesten símptomes com ara tos, expectoració i cansament; però a mesura que la malaltia progressa, provoca incapacitat per a les activitats de la vida diària (vestir-se, caminar…) i el pacient pot arribar a necessitar oxigen addicional.

La causa principal de l’MPOC és el tabaquisme, però també la poden patir no fumadors per l’exposició contínua al fum de la combustió de biomassa (forns de llenya i estufes en ambients poc ventilats, principalment als països en vies de desenvolupament), persones que viuen a llocs amb una gran concentració de contaminació industrial o fumadors passius.

Per diagnosticar la malaltia cal fer una espirometria, que és una prova senzilla i breu (de deu minuts de durada) amb la qual es comprova si el pacient presenta alteració de la funció pulmonar.

La mesura més eficaç per evitar l’inici de la malaltia i també la progressió d’aquesta és deixar de fumar. Els tractaments amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris inhalats poden ajudar a millorar-ne els símptomes, augmentar la funció pulmonar i retardar la progressió de la malaltia. A més, la fisioteràpia respiratòria, el control nutricional, l’ajuda psicològica i l’oxigenoteràpia són mesures no farmacològiques que també poden contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/11/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]