Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern estatal presenta el Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient (PESMA) destinat a protegir a la població dels riscos mediambientals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El pla s'orienta cap a la protecció de la població més vulnerable i pretén millorar la vida de les persones i suposa una fita i un punt d'inflexió amb un enfocament "One Health". El document inclou accions per crear sistemes de vigilància sobre l'impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut, identificar factors ambientals vinculats al desenvolupament de malalties zoonòtiques i mesurar els efectes de la contaminació acústica.

El pla se centra a promoure entorns saludables per a la població, reduir la càrrega de malalties i identificar noves amenaces per a la salut derivades de factors mediambientals. 

El document estarà vigent fins al 2026 i és el primer d'aquestes característiques que s'elabora a Espanya. És una eina de gestió per afrontar, des del punt de vista de la salut humana, els grans reptes ambientals del nostre temps. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que entre 2030 i 2050 es registraran al voltant de 250.000 morts addicionals a l'any com a resultat de malalties relacionades amb l'alteració del medi ambient. L'Agència Europea de Medi Ambient calcula unes 33.200 morts prematures a Espanya cada any a causa de la mala qualitat de l'aire. L'actual model de mobilitat i transport es troba en el punt de mira com una de les causes de l'actual crisi climàtica.

Enfocament "One Health"

El Pla inclou diversos eixos transversals: Equitat, Enfocament de gènere, Transparència i rendició de comptes, Sostenibilitat, Salut en totes les polítiques i Enfocament "One Health" de l'OMS, que determina que la salut humana es troba íntimament connectada amb la salut del planeta, de tots els éssers vius, els ecosistemes, el medi ambient comú i els impulsors sistèmics pertinents.

El PESMA contempla 14 àrees temàtiques que tracten els factors de risc ambientals amb un major impacte en la salut i inclou accions dirigides a la creació de sistemes de vigilància per a l'efecte de la contaminació atmosfèrica en la salut, la identificació de factors ambientals vinculats al desenvolupament de malalties zoonòtiques i transmeses per vectors, o el mesurament dels efectes de la contaminació acústica.

Des de la perspectiva mediambiental s'han definit les següents quatre àrees temàtiques que presenten riscos per a la salut:

  • Canvi climàtic i salut: riscos del clima, temperatures extremes i vectors transmissors de malalties
  • Contaminació: productes químics, residus, qualitat de l'aire, qualitat de l'aigua i contaminació industrial
  • Radiacions: radioactivitat natural, camps electromagnètics i radiació ultraviolada
  • Hàbitat i salut: renou ambiental i vibracions, qualitat d'ambients interiors i ciutats saludables

Novetats del Pla

Aquest document estratègic permetrà crear un marc de referència de les polítiques públiques dinàmic i adaptat a un entorn en permanent evolució.

A més, constitueix un compendi de múltiples accions que s'aniran acordant i planificant en funció de les necessitats, prioritats i recursos disponibles en els Programes d'Actuació biennals. Aquests Programes d'Actuació especificaran terminis, recursos i altres detalls necessaris per a una correcta execució de les mesures.

El Pla s'emmarca en l'Estratègia de Salut recollida a la Llei 33/2011 de Salut Pública i que ve emparada per l'article 43 de la Constitució, que reconeix el dret a la protecció de la salut. Aquest projecte permet a Espanya avançar en el compliment dels compromisos adquirits de la Unió Europea i l'OMS.

El PESMA respon a diverses iniciatives nacionals i internacionals com el VII Programa de Medi Ambient, Directives i Reglaments (productes químics, aigües, etc.), la legislació europea sobre salut i ambient, la Conferència d'Ostrava, el 13è Programa General de Treball de l'OMS (2019-2023), el programa Europa 2020, l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (2015), el Pacte Verd Europeu (2019), l'Acord de París sobre canvi climàtic (2015), l'Estratègia de sostenibilitat de la UE per a les substàncies químiques (2020) i l'Estratègia de la UE sobre la Biodiversitat fins al 2030 (2020).

[Font: Ministeri de Sanitat. 24/11/2021

[Foto: Infosalut / Aigua / CC BY-NC-SA 4.0]