Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Ciència i Innovació impulsa un nou protocol intern contra l'assetjament sexual o per raons de sexe

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El protocol, que actualitza el que ja es trobava en vigor, reforça els mecanismes de prevenció, detecció primerenca, denúncia, protecció a la víctima, investigació i sanció d'aquestes conductes.

El Ministeri de Ciència i Innovació ha impulsat un nou protocol intern contra l'assetjament sexual o per raons de sexe per reforçar els mecanismes de prevenció i detecció precoç de nous casos que ja eren vigents. El protocol, aplicable a tot el personal del Ministeri i d'obligada adaptació a tots els seus organismes públics adscrits o dependents, també agilitza els procediments de denúncia i investigació d'aquestes formes d'assetjament, consolida el paper del personal directiu per a respondre davant de qualsevol indici d'aquestes conductes i promou mesures organitzatives per a una protecció immediata a les víctimes per tal d'evitar possibles represàlies o escala de conductes.

A través d'aquest nou protocol se simplifiquen les passes a seguir per a posar en coneixement del Ministeri l'existència de casos d'assetjament sexual o per raó de sexe i que aquesta pugui implementar, de forma àgil, les mesures encaminades a la investigació, aclariment i possible sanció.

Aquest nou protocol s'emmarca en la política de "tolerància zero i mesures contundents" contra aquestes conductes. 

En el nou protocol també es reforcen les mesures organitzatives del Ministeri de Ciència i Innovació contra aquestes conductes, especialment en el marc del procediment de denúncia. L'objectiu és assegurar la protecció de la víctima des del mateix moment en què hi hagi indicis que es pugui estar produint una situació d'assetjament sexual o per raó de sexe, garantint la seva confidencialitat i evitant qualsevol mena de represàlia per posar en coneixement del Ministeri la situació.

Així mateix, el nou text augmenta les accions comunicatives i formatives de conscienciació i sensibilització davant de l'assetjament sexual per a impulsar la prevenció i detecció primerenca d'aquest tipus de conductes i implicar-hi a tot el personal.

El personal de recursos humans i de les àrees de prevenció de riscos, el personal directiu, les persones responsables d'equips, la representació de treballadors i treballadores, els delegats de personal i els membres del comitè d'empresa rebran formació específica per aplicar aquest nou protocol de manera adequada i amb perspectiva de gènere, i contribuir així al desenvolupament de les eines necessàries per a prevenir i actuar contra l'assetjament sexual i garantir entorns igualitaris i no sexistes.

D'altra banda, durant el mes de novembre, la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri ha impulsat una campanya de conscienciació contra l'assetjament i els microcomportaments sexistes mitjançant vídeos, disponibles a la web del ministeri.

Així mateix, a través de la guia interna de bones pràctiques de suport al protocol intern, s'està treballant per posar en marxa mesures concretes en tots els centres d'investigació adscrits al Ministeri de Ciència i Innovació amb l'objectiu de garantir la igualtat real entre dones i homes dins de les institucions.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació.29/11/2021]

[Foto: Ministeri de Ciència i Innovació]