Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El 0,7% de l'IRPF Social ajuda a l'entitat Apaac, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones que estan lluitant contra el càncer a les Pitiüses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Apaac és una jove entitat de les Pitiüses que té un punt d'atenció al mateix hospital d'Eivissa perquè així els pacients que els necessiten ho tenen més accessible.

A l'hospital atenen als pacients que van a consulta, als que estan a l'hospital de dia, als que estan ingressats a planta o surten des d'aquí per anar a determinats domicilis.

El projecte va sorgir de la necessitat de complementar l'atenció sociosanitària que existeix a les Pitiüses, des de l'inici del diagnòstic fins al final del procés s'ofereix ajuda als pacients i als seus familiars en l'atenció psicooncològica i amb l'atenció social.

Des de l'associació s'afirma que psicològicament és un procés molt dur perquè el càncer té una part física, però també una part emocional que s'associa amb la mort tot i que, per sort, ja no és així. 

No és només el diagnòstic, els tractaments són prolongats en el temps i la majoria de vegades impliquen renunciar o aturar temporalment la vida social, laboral i inclús personal. És un procés similar a un dol. Primer la incredulitat, des de no voler creure el que està passant, fins a arribar a l'acceptació i intentar adaptar-se. A més, no és lineal, va variant molt i depèn molt dels suports que es reben.

Tallers i campanyes de conscienciació

Des de l'entitat també es fan tallers com pilates, ioga, treballs manuals i sobretot tallers de cures de la pell, de maquillatge i d'ús de perruques. A més hi ha voluntaris que donen suport als pacients, sigui a l'hospital de dia o als domicilis i, de cara a la població en general, es fan campanyes per conscienciar i sensibilitzar de la importància de prevenir els càncers.

Ajuda a les famílies

Una part molt important de la feina d'Apaac és el suport a les famílies. Normalment, la família necessita orientació per saber com ajudar a la persona que pateix el càncer.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 04/02/2022]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]