Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB i l'ONCE a Balears signen un conveni de col·laboració per a prevenir situacions de vulnerabilitat en persones amb discapacitat visual

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El document preveu accions formatives conjuntes en matèria d'autoprotecció en emergències, així com per a prevenir la violència de gènere, la conducta suïcida i la discriminació LGTBI, entre d’altres.

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) i la Delegació Territorial de l'ONCE a Balears varen signar un conveni de col·laboració per a prevenir situacions de vulnerabilitat en persones amb discapacitat visual. En concret, el document preveu desenvolupar activitats formatives procedimentals i de visibilitat de la intervenció psicològica a les persones amb discapacitat visual afectades per situacions de catàstrofes i emergències, així com accions per a prevenir la violència de gènere, la conducta suïcida i la discriminació LGTBI, entre d’altres.

Després de la signatura de l'acord, que va tenir lloc a la seu de l'ONCE a Palma, es va assegurar que els quatre eixos de treball previstos volen contribuir a reforçar l'autonomia de les persones amb discapacitat visual enfront de situacions comunes de vulnerabilitat per a qualsevol persona, que en el cas de col·lectius de persones amb diversitat funcional poden veure's acrescudes per diferents factors.

Amb aquesta finalitat, el conveni contempla les següents accions:

En l'àmbit de les emergències: es preveu l'organització d'un simulacre d'activació de possible emergència o desastre en el qual participaran persones amb discapacitat visual i professionals del GIPEC-IB, que orientaran als participants sobre les mesures necessàries per a reduir o minimitzar els seus danys i riscs.

La participació dels professionals del GIPEC-IB permetrà al grup una alta especialització, adquirint capacitació específica amb l'actualització de les pautes i procediments; identificant les necessitats particulars de les persones amb discapacitat visual i fomentant la participació inclusiva i conjunta, per a definir les estratègies i els mecanismes necessaris que garanteixin una protecció i atenció més eficient en les diferents circumstàncies relacionades amb les emergències, entre d’altres.

En l'àmbit de la prevenció a la violència de gènere, el conveni contempla l'organització de formacions específiques dirigides al personal tècnic que treballa amb dones amb discapacitat visual per a prevenir la violència o maltractament cap a aquestes dones, així com per a facilitar indicadors per a la detecció i identificació de situacions de violència de gènere.

En matèria LGTBI, les accions formatives també estarien orientades a formar al personal tècnic que fa feina amb el col·lectiu, amb l'objectiu de prevenir les discriminacions de les persones LGTBI amb discapacitat, facilitar indicadors per a la detecció i identificació de situacions d'homofòbia, bifòbia o transfòbia, així com legitimar i visibilitzar les diversitats sexuals i de gènere en les persones amb discapacitat.

Finalment, en l'àmbit de la prevenció del suïcidi, des del COPIB i l'ONCE valoren com a necessari poder formar al personal tècnic que fa feina amb persones amb discapacitat visual per a facilitar indicadors que afavoreixin la detecció i identificació de situacions de risc que puguin donar-se, així com per a entrenar a aquests professionals en la detecció i maneig inicial de persones amb riscs suïcides, abans de la seva derivació als serveis especialitzats.

Una Comissió Mixta de Seguiment exercirà les funcions de seguiment i control de les accions que es desenvolupin en el marc d'aquest conveni que té una vigència anual.

[Font: COPIB. 08/02/2022]

[Foto: David Yerga / Reunión de ciegos / CC BYND 2.0]