Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'UCI de l'Hospital Can Misses incorpora un segon ecògraf mòbil d'última generació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou ecògraf, la inversió del qual va ascendir a 61.094 €, permet millorar els tractaments i ajustar medicacions. L’UCI de l'Hospital Can Misses forma a metges residents d'altres comunitats en ecografia cardíaca i pulmonar.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha dotat al Servei de Medicina Intensiva d'un segon ecògraf portàtil d'última generació. Es tracta del model Venue, de General Electric, que permet als facultatius de l’UCI obtenir imatges amb una alta qualitat de manera ràpida i precisa a peu de llit.

Amb aquest nou model, l'adquisició del qual va suposar invertir 60.094 €, l’UCI de l'Hospital Can Misses disposarà de dos ecògrafs, ja que des de l'any 2015 compta amb un ecògraf Philips CX50.

L'ecografia a peu de llit és una eina indispensable per als professionals de la unitat de vigilància intensiva, ja que permet fer diagnòstics, guiar procediments invasius i optimitzar els tractaments de suport circulatori, sense necessitat de traslladar al pacient crític. Aquesta tècnica la utilitzen tant els metges com el personal d'infermeria del Servei de Medicina Intensiva.

Aquesta tecnologia, juntament amb la formació dels intensivistes de l'Hospital Can Misses, permet obtenir informació de rellevància directa per fer abordatges clínics relacionats amb l'estructura i funció tant del cor com del pulmó.

Per als metges de l’UCI de l'Hospital Can Misses, aquesta nova tècnica s'ha convertit, ja de facto, en el cinquè pas de l'exploració; és a dir, l'ecografia se suma als passos clàssics de l'observació física (inspecció), la palpació, l'auscultació i la percussió (produir sons, generalment donant cops suaus amb els dits en àrees concretes del cos).

L’UCI de Can Misses forma MIR d'altres comunitats i de l'hospital de referència de les Illes Balears en rotacions externes

La formació i qualificació de l'equip mèdic de l’UCI de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera en ecografia avançada en pacient crític, amb membres acreditats per les societats europees de Cardiologia i de Medicina Intensiva, ha convertit la unitat de crítics en un referent. Prova d'això és que metges interns residents (MIR) de les especialitats de Medicina Intensiva i Medicina Interna d'hospitals d'altres comunitats autònomes i de l'Hospital Universitari Son Espases han sol·licitat completar la formació, passant un període d'aquesta, a l’UCI de l'hospital públic d'Eivissa.

Fins ara i des de l'any 2020 l’UCI de Can Misses ha format tres MIR: dos de l'especialitat de Medicina Intensiva, procedents de l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant, i un de Medicina Interna, de l'Hospital Universitari Son Espases, de Mallorca, en rotacions externes. La formació en ecografia cardíaca d'aquests metges oscil·la entre el mes i els dos mesos. De vegades aquesta formació es completa amb la col·locació de marcapassos, un dels serveis que ofereix l'àmplia cartera de serveis de l’UCI de Can Misses.

La cartera de serveis de l’UCI actualment està formada per quaranta activitats assistencials pròpies d'una unitat d'intensius de major grandària a causa de la insularitat. D’entre aquestes activitats destaquen la reanimació cardiopulmonar bàsica i avançada, l'organització i l'assistència a l’aturada cardiorespiratòria en l'hospital, l'ecocardiografia, a més d'altres activitats externes a l’UCI com són la sedació en el gabinet d'endoscòpies, el suport a les endoscòpies urgents, el suport a l'hemodiàlisi d'aguts i la coordinació de trasplantaments.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 24/02/2022]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]