Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern i la Generalitat de Catalunya comparteixen estratègies sobre el canvi de model en l’atenció de la salut mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’objectiu de la jornada és compartir projectes entre els dos governs, amb la finalitat d’adquirir experiències i coneixements, que permetin obtenir major eficàcia i eficiència en les accions de salut mental. De fet, les dues institucions estan en el procés de redefinir les seves estratègies de salut mental, per tal d’assolir una major transversalitat en l’atenció.

L’objectiu del nou pla estratègic de salut mental que s’està elaborant a les Illes té l’objectiu de posar les persones al centre i arribar a tothom que ho necessita. Durant els darrers anys s’ha fet feina per visibilitzar la salut mental, eliminar tabús i lluitar contra un estigma que massa vegades afecta els problemes de salut mental. Amb tot aquest bagatge, la idea és fer de la salut mental una qüestió transversal i així democratitzar el seu tractament i la seva detecció.

En l’elaboració d’aquest pacte, l’objectiu és exercir un abordatge integral i coordinat entre els departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya amb responsabilitats sobre salut mental i benestar emocional, els governs locals i les entitats socials.

Aquesta jornada és el punt de partida per a la redacció del pla estratègic i donarà coherència a l'atenció en salut mental des de tots els interlocutors vàlids en aquesta disciplina. L’Organització Mundial de la Salut ja estableix que el treball interinstitucional és indispensable per fer passes precises en favor de la salut mental. I el nou Pla de Salut Mental del Ministeri de Sanitat també indica com a línia estratègica la corresponsabilitat interinstitucional. L’atenció ha de posar en el centre la persona i el seu projecte de vida, la qual cosa s’ha de fer des d’una visió global i de corresponsabilitat entre tots els agents participants en tot el procés.

Durant la jornada, els equips de coordinació i gestió de les dues comunitats van posar en comú la seva experiència en salut mental, en temes com la gestió de recursos, l’eficàcia de programes i la planificació.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 25/03/2022]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]