Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB assisteix a la presentació de l'Informe d'Unicef sobre l'impacte de la tecnologia en l'adolescència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Com a conclusions més destacades, l'Informe mostra una situació en general bastant complicada i en alguns casos preocupant pel que fa a la utilització que es fa del mòbil per part de l'adolescència.

La presentació de l'informe va tenir lloc el passat 8 d'abril al Club Diario de Mallorca. L'acte el va organitzar l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivèxit), de la Conselleria d'Educació i Formació.

Concretament, algunes dades que recull l'estudi indiquen que: 

  • Un 31,6% de les persones enquestades passa més de 5 hores diàries connectades a Internet un dia de setmana qualsevol.
  • El 21,6% es connecta a partir de mitjanit tots o gairebé tots els dies.
  • Més de la meitat dels adolescents utilitza les xarxes socials per a fer amics i el 44,3% per a no sentir-se tot sol. El component relacional adquireix major pes amb l'edat.
  • El contacte amb desconeguts suposa un brou de cultiu per al grooming (ciberassetjament pedòfil): el 57,2% ha acceptat alguna vegada a un desconegut en una xarxa social i el 21,5% va arribar a quedar en persona amb gent que va conèixer exclusivament a través d'Internet.
  • 1 de cada 10 adolescents va rebre una proposició sexual per part d'un adult a internet, i més d'un terç (35,4%) va accedir a webs de contingut pornogràfic. La Dark Web posseeix un alt grau de popularitat entre els adolescents: 44,4% diu saber el que és i el 4,7% afirma fins i tot haver-hi accedit en alguna ocasió, majoritàriament al·lots.

Un dels temes que va centrar el debat durant la presentació va ser el risc de depressió i ideació suïcida que es va detectar com a resultat d'un apartat del qüestionari sobre estats emocionals.

En anomenar les opcions d'ajuda que poden necessitar els joves en un moment delicat, com pot ser un cas d'ideació suïcida, es va explicar a l'auditori que tothom té a la seva disposició el suport d'un professional de la psicologia amb l'activació d'un professional de la psicologia del GIPEC IB, disponible les 24 hores del dia tots els dies de l'any, simplement telefonant al 112. Així mateix, en el cas de centres educatius existeix igualment l’atenció prioritària.

Cal destacar que el qüestionari per a elaborar l'informe objecte de la presentació es va treballar a partir de diferents escales: benestar emocional, depressió, control parental i ús problemàtic d'internet, ús problemàtic dels videojocs, joc problemàtic en línia, assetjament escolar i ciberassetjament.

Accedeix aquí a l'Informe complet.

[Font: COPIB. 13/04/2022]

[Foto: Vicente / El teléfono / CC BY-NC-ND 2.0]