Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un 72% de la població està a favor de la prohibició de fumar a les terrasses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Coincidint amb la Setmana sense Fum, que celebra la seva 23a edició del 25 al 31 de maig, la semFYC llança la campanya "Deja de fumar y empieza a sumar" i presenta els resultats de l'enquesta anual sobre tabaquisme. Enguany, han participat en ella més de 6.000 persones de totes les comunitats autònomes.

La Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) ha presentat els resultats de l'Enquesta de la Setmana Sense Fum, la principal convocatòria nacional dirigida a incentivar l'abandonament del consum de tabac que organitza la semFYC des de fa 23 anys. Els resultats d'aquesta edició continuen aprofundint en la percepció social de l'exposició al fum ambiental en diferents formats i en l'acceptació de mesures més coercitives.

En aquest sentit, els resultats d'enguany, en què un 84,2% dels enquestats diuen sentir-se exposats al fum ambiental del tabac, continuen apuntant en la mateixa línia que les dades de l'any passat, quan un 83,6% de les persones ja varen respondre que se sentien exposades.

Els espais amb major sensació d'exposició al fum són les terrasses de bars i restaurants (el 73% de les persones se senten exposades), seguides dels espais oberts en els quals es duen a terme activitats, amb un 45,8%.

Es calcula que, a Espanya, moren cada any 50.000 persones per causes atribuïbles al tabac, segons dades de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya de 2020. En aquest context, amb la seva campanya de prevenció del consum del tabac i de promoció de la salut, la semFYC persegueix conscienciar a la població sobre la importància de no fumar, a més de donar suport a les persones que han aconseguit superar aquesta addicció i visualitzar l'important problema social i sanitari que representa el tabaquisme des de la medicina de família i els centres d'Atenció Primària.

Setmana sense fum de la semFYC 

La responsabilitat de l'organització d'aquesta activitat de la semFYC correspon al Grup d'Abordatge del Tabaquisme i al Programa d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (PAPPS) d'aquesta societat científica. L'activitat compta amb el suport i el reconeixement (està declarada d'interès sanitari) pel Ministeri de Sanitat, i té com a principals objectius:

  • Mostrar a les administracions públiques el clima social favorable a regular de forma més estricta els aspectes relacionats amb el consum de tabac i productes derivats (empaquetat genèric, regulació de la cigarreta electrònica, exposició al fum a terrasses i vehicles -especialment quan hi ha infants-, etc.), ja que aquest tipus de regulació ha demostrat reduir la prevalença de tabaquisme en la població i, conseqüentment, evitar patiment i mort prematura entre les persones que fumen i les seves famílies.
  • Sensibilitzar a la societat i a les administracions, per a continuar avançant en les mesures (normatives i d'altres tipus) que evitin que els nostres adolescents s'iniciïn en el consum de tabac i productes relacionats.
  • Informar els fumadors dels beneficis que té per a la seva salut i qualitat de vida l'abandonament del tabac.
  • Motivar i mobilitzar a tots els professionals sanitaris, especialment als d'Atenció Primària, perquè duguin a terme intervencions preventives i terapèutiques sobre totes les persones que fumen.
  • Oferir tractaments de deshabituació, d'eficàcia reconeguda per l'evidència científica, en tots els centres de salut del nostre país, incorporant també al finançament públic la Teràpia Substitutiva de Nicotina, tant en les seves formes d'alliberament lent com ràpid.

[Font: semFYC. 24/05/2022]

[Foto: 4924546 / Hombre, humo, cerveza / Pixabay License]