Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'ISCIII obté la seqüència completa del genoma del virus de la verola del mico

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ha resultat ser de la variant de l'Àfrica Occidental, la més benigna de les que es coneixen. Per altra banda, Espanya rebrà vaccins i antivirals contra la verola del mico a través de la compra centralitzada que farà efectiva l'HERA, l'Autoritat de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries de la Unió Europea.

El 14 de maig de 2022, l'Agència Nacional de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) va informar de dos casos de MPX sense antecedents recents de viatge. Després d'aquests casos se n'han detectat d'altres en diferents països i, el dia 24 de maig, varen arribar a notificar-se fins a 171 casos a Europa.

Seqüenciació

L'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) ha aconseguit la seqüenciació al 100% del virus, fet que permet confirmar que la varietat d'aquests casos és la de l'Àfrica Occidental, la més lleu de les conegudes. La seqüenciació completa obre la possibilitat d'estudis filogenètics avançats que permetran obtenir informació addicional sobre el seu comportament i comprendre millor el seu origen, circulació i difusió. És la primera vegada a Europa que s'obté la seqüenciació completa d'aquest virus. 

A Espanya, l'ISCIII ha analitzat mostres que pertanyien a 100 casos. D'ells, se n'han confirmat 59 com a positius a orthopoxvirus, mentre que els altres 41 han donat negatiu per a la verola humana i per altres tipus d'orthopoxvirus. Cap de les persones afectades ha requerit hospitalització i la malaltia ha cursat de forma lleu en tots ells.

Tractaments

L'HERA va adquirir el vaccí INVANEX contra a verola i la posarà a disposició dels estats membres.

Pel que fa a tractaments d'antivirals, Espanya també participarà d'una compra centralitzada de la UE del fàrmac Tecovirimat, amb l'objectiu que es garanteixi un accés equitatiu a aquests recursos de producció limitada.

[Font: Ministeri de Sanitat. 25/05/2022]

[Foto: ISCIII]