Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern estatal destina més de 16 milions d'euros per al Pla d'Acció de Salut Mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Pla d'Acció de Salut Mental (2022-2024) té com a objectiu afrontar els efectes en la salut mental de la població generats per la pandèmia de la COVID-19.

Aquest Pla fa efectives les diferents accions en sis línies estratègiques que han estat consensuades amb les comunitats autònomes i sotmeses al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) per a l'aprovació del seu finançament.

El Consell de Ministres ha aprovat la proposta de distribució territorial per a l'exercici pressupostari de 2022 de 16 milions d'euros destinats al Pla d'Acció Mental. Aquests fons seran gestionats per les comunitats autònomes i l'INGESA. L'acord se sotmetrà al CISNS.

Aquests fons serviran per a impulsar les accions del Pla d'Acció de Salut Mental (2022-2024), que té com a fi afrontar els efectes en la salut mental de la població generats per la pandèmia de la COVID-19 mitjançant el desenvolupament d'accions prioritzades de l'Estratègia de Salut Mental de 2022-2026 en tots els àmbits del SNS.

Les accions cofinançades pel Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes i l'INGESA es duran a terme a través de sis línies d'actuació enquadrades en l'optimització de l'atenció integral a la salut mental en tots els àmbits del SNS dins del que es troben, per exemple, millores en la transformació digital. A més, en aquest finançament s'inclouen mecanismes i acciones per a lluitar contra l'estigmatització de les persones amb problemes de salut mental.

Una altra de les línies finançades està relacionada amb el desenvolupament del codi risc contra la conducta suïcida o iniciatives per a prevenir i atendre aquests casos. Així mateix, es distribuiran fons amb l'objecte de l'establiment de mecanismes i circuits àgils per a la millora de l'accés als serveis de salut mental de les persones amb conducta suïcida i per al desenvolupament d'iniciatives de prevenció en persones en situació de vulnerabilitat tals com persones grans o població infantil i juvenil.

A més, els fons serviran per al desenvolupament de programes específics per a l'ajuda i suport als professionals sanitaris i sociosanitaris amb problemes de salut mental relacionats amb la seva tasca assistencial, amb l'objectiu de tenir cura del cuidador.

També es destinaran a accions amb les comunitats i ciutats autònomes per a prioritzar la implantació de programes de prevenció amb substàncies o sense.

[Font: Ministeri de Sanitat. 01/08/2022]

[Foto: ankxt / Are you ok? / CC BY 2.0]