Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les Balears rebran 294.000 € del fons de béns decomissats per narcotràfic per a prevenció i atenció a les addiccions

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Així ho estableix el conveni signat entre la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues i la Conselleria de Salut i Consum, per rebre aquesta suma per a 2022. Segons la llei, l’efectiu i els béns que han estat objecte de comís arran d’operacions policials contra el narcotràfic es destinaran a programes d’atenció a les addiccions.

Les Illes Balears rebran enguany 294.000 € per al finançament del Programa d’Atenció de Drogodependències i Altres Addiccions a Diferents Àmbits d’Actuació, a càrrec del Fons de béns decomissats en operacions policials i resolucions judicials contra el tràfic de drogues.

El Consell de Govern ha autoritzat avui la signatura del conveni entre la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per fer efectiu aquest traspàs.

L’article 6 de la Llei 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat, estableix que les actuacions de les administracions públiques estan orientades, entre d’altres, a promoure la salut, a promoure l’interès individual, familiar i social per la salut mitjançant l’educació sanitària adequada de la població, i a garantir que totes les accions sanitàries que es duguin a terme estiguin dirigides a la prevenció de les malalties i no només a curar-les.

En aquesta línia, la creació del Fons de béns decomissats, regulat per la Llei 17/2003, de 29 de maig, va suposar l’inici de la col·laboració entre la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de prevenció i tractament sociosanitari pel que fa al consum de drogues.

Amb aquesta partida, la Direcció General de Salut Pública i Participació té l’objectiu de desenvolupar diversos programes que responen als objectius establerts per l’Estratègia Nacional sobre Addiccions 2017-2024, amb mesures relacionades amb la prevenció ambiental i estructural i de foment de l’oci segur i saludable, amb les actuacions en xarxa per part de tota la comunitat, com és la Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears.

Altres mesures prioritzades dins l’àmbit educatiu i familiar són l’oferta de programes preventius per als centres educatius i la formació als docents en aquesta matèria. També s’incideix a l’entorn universitari a través de la formació i sensibilització a joves universitaris sobre addiccions perquè ells mateixos siguin agents transmissors de la informació als seus iguals.

Igualment, s’impulsen programes de prevenció i atenció d’addiccions sense substància com ara el joc patològic, i la promoció del bon ús de les tecnologies. A més a més es du a terme formació per a professionals, voluntaris i agents municipals.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/08/2022]

[Foto: moritz320 / Barra café / Pixabay License]