Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Balears participa en la trobada internacional sobre benestar emocional de les persones joves de la Universitat Internacional d’Andalusia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Illes Balears són una de les poques comunitats autònomes amb un protocol sobre conductes autolítiques.

A la trobada s'ha constituït una taula rodona sobre el panorama actual i les estratègies de futur que s’impulsen des d’àmbits legislatius, governamentals i no governamentals, per a la promoció de la salut i el benestar emocional dels joves. Entre altres temes, s'ha destacat la importància de treballar en la prevenció a tots els nivells educatius.

Des de Balears ja fa anys que es fa una aposta clara per la prevenció i per les pràctiques restauratives, que s’han demostrat com a eines molt efectives per millorar la convivència, el clima dels centres i, per tant, el benestar emocional de l’alumnat i de tota la comunitat educativa.

Val a dir que les Illes Balears, que varen posar en marxa aquestes mesures el mes de març de 2021, són una de les poques comunitats espanyoles amb un protocol d’aquestes característiques.

Les dades, recollides fins ara a partir del protocol, posen de manifest les conseqüències del context pandèmic, amb augment de sentiments de tristesa, soledat, frustració, així com la necessitat urgent de promocionar el benestar emocional i la salut mental de la comunitat educativa.

La informació i l’acompanyament als diferents agents implicats en la feina directa amb infants i joves amb situacions de risc i vulnerabilitat emocional s’ha convertit l’eix vertebrador dels objectius de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit).

Cal recordar que des de Convivèxit es compta amb recursos per a treballar el benestar emocional a la seva web. Entre el material disponible a partir del passat curs hi ha el Programa per a l’Entrenament de les Habilitats de Regulació i Reparació Socioemocional mitjançant l’Atenció Plena, adreçat a l’alumnat d’educació infantil i primària. A més, es manté el programa «Amb tots els sentits» d’educació afectiva i sexual, que està elaborat conjuntament amb la Conselleria de Salut i Consum, i s’ha elaborat el protocol d’actuació en cas de risc autolític, abans esmentat.

Convivèxit també va posar en marxa la iniciativa PROCARE, un projecte de promoció de la salut i el benestar emocional del grup de recerca Nutrició i Salut Mental de la Universitat Rovira i Virgili. Hi han participat 31 centres i un total de 506 alumnes. A més, també s’han impulsat formacions de benestar amb el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears per a 245 persones.

La darrera memòria de Convivèxit, corresponent al curs 2020/21, mostra l’impacte i els efectes de la pandèmia que han fomentat que els centres educatius posin atenció i treballin de forma prioritària la cohesió de grup, la reconstrucció de les relacions socials, l’educació social i emocional, l’escolta i la comunicació, i les pràctiques restauratives, principalment. La situació viscuda ha fet que es valorin totes les pràctiques i programes que tenen en compte les persones, el seu benestar i la seva cura.

[Font: Conselleria d'Educació i Formació Professional. 23/08/2022]

[Foto: Conselleria d'Educació i Formació Professional]