Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Ministeri de Sanitat adquireix 10 milions de dosis de vaccins adaptats a òmicron

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha anunciat l'arribada de 10 milions de dosis de vaccins contra la COVID-19, adaptades a la variant òmicron, durant el mes de setembre, amb l'objectiu que s'utilitzin per a la segona dosi de reforç o booster.

La Comissió de Salut Pública es reunirà aviat per a determinar la data d'inici d'aquestes inoculacions, un cop ja s'ha decidit que es comenci per les persones ingressades en residències i pels majors de 80 anys. 

Repartiment de gairebé 23 milions d'euros 

Durant la mateixa reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), s'han aprovat els criteris de distribució i el repartiment de gairebé 23 milions d'euros al Sistema Nacional de Salut (SNS) dirigits a tres programes de prevenció i acció dirigits a malalties rares, neurodegeneratives (inclosa l'ELA), salut mental i càncer.

Malalties rares i neurodegeneratives

Pel que fa a les malalties rares i neurodegeneratives, els membres del CISNS han acordat l'aprovació dels criteris per a la distribució de 2,8 milions d'euros a les comunitats autònomes per a estratègies per fer front a malalties rares i neurodegeneratives, inclosa l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

Aquests fons tenen com a objectiu el finançament de mesures per obtenir la informació epidemiològica necessària que permeti el desenvolupament de polítiques socials, sanitàries i de recerca. A més es finançarà la millora dels programes de cribratge neonatal en aquestes malalties per a impulsar-ne la detecció precoç.

Salut Mental

El CISNS també ha aprovat la distribució de part dels fons del Pla d'Acció de Salut Mental, dotat amb 100 milions entre 2022 i 2024, a les comunitats i ciutats autònomes. En aquest cas, són 8 milions d'euros destinats a l'optimització integral a la salut mental, la sensibilització i la lluita contra l'estigmatització.

A més, aquests fons es destinaran a la prevenció, detecció precoç i atenció a la conducta suïcida, desenvolupant codis de risc de suïcidi i establint circuits àgils per a la millora de l'accés als serveis de salut mental de les persones amb conducta suïcida, especialment en la població infantil i juvenil.

Lluita contra el càncer

En darrer terme, s'ha acordat la distribució de fons a les comunitats autònomes per a la lluita contra el càncer per un total de 12 milions, 6 per a 2022 i 6 més per a 2023. Aquests fons es destinaran a l'impuls del programa de cribratge de càncer colorectal i del programa de cribratge de coll d'úter. Aquests tipus de cribratges són molt importants per a seguir amb la detecció precoç en la població diana.

[Font: Ministeri de Sanitat. 05/09/2022]

[Foto: Hospital Comarcal d'Inca]