Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut coordina el trasllat amb avió d'una pacient de Palma a Barcelona per fer-li un trasplantament cardíac

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta d'una dona de 57 anys, que ha estat traslladada des de Son Espases a l'Hospital de Bellvitge amb l'equip ECMO del Servei de Salut.

El trasllat d'una pacient amb necessitats d'oxigenació extracorpòria s'ha coordinat amb èxit. Es tracta d'una dona de 57 anys, que ha estat traslladada de l'Hospital Universitari Son Espases a l'Hospital de Bellvitge, a Barcelona, per sotmetre-la a un trasplantament cardíac. El trasllat s'ha duit a terme amb un equip mèdic multidisciplinari d'ECMO (sigla anglesa de sistema de ventilació per membrana extracorpòria) format per un intensivista, un perfusionista i un cirurgià vascular de Son Espases, a més d’un infermer i un comandament del SAMU 061 de les Illes Balears.

El dispositiu, que es va activar a les 10.00 h del dimecres 7 de setembre, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 de les Illes Balears i es va dur a terme en UVI mòbil i avió sanitari del SAMU 061, amb sortida des de l'aeroport Palma a les 16.00 i arribada a l'Hospital de Bellvitge a les 20.00 h.

L'ECMO és una tècnica complexa que dóna assistència cardíaca i respiratòria —substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang— als pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden funcionar normalment per si mateixos, i amb l'ECMO es pot assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang. La tècnica consisteix a introduir una cànula a través d'una vena central (la femoral o la jugular) i una altra en una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o en venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang, que posteriorment és impulsada per una bomba i passada per un aparell que l'oxigena abans d'introduir-la una altra vegada en l'organisme.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/09/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]