Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Balears reforça la xarxa de prevenció del suïcidi amb tres psicòlegs i un psiquiatre

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquests professionals se sumen als 8 que ja hi havia contractats a temps complet i als 17, a temps parcial. Està previst que abans d’acabar l’any s’hi incorporin 4 infermeres de salut mental. Els darrers 4 anys a les Balears s’ha ofert formació a més de 5.600 professionals de diferents àmbits.

La xarxa de prevenció ha d’anar més enllà del sistema sanitari. El suïcidi és un problema complex i, per tant, la solució ha de ser complexa. És necessari treballar i engegar accions des de tots els nivells de prevenció: prevenció universal, selectiva, indicada i postvenció (atenció a les persones que han perdut un ésser estimat per suïcidi), i amb la coordinació de tots els àmbits, des de la comunitat, l’entorn i la persona, passant per tots els sistemes d’atenció: salut, educació, serveis socials, emergències, i amb la implicació des de les institucions, passant per les entitats i associacions, fins al ciutadà del carrer. 

En la darrera enquesta de l’any 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les Illes Balears varen registrar 87 casos de suïcidi, un 10% menys en nombre de defuncions per suïcidi respecte de l’any 2019. S’estima que per cada suïcidi queden afectades per a tota la vida entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que sofreixen un procés greu de dol. Per això, es considera un problema greu de salut pública.

Entre les accions que promou la Coordinació Autonòmica en la xarxa de prevenció hi ha un protocol d’actuació per als centres docents i una guia per a la prevenció i primer abordatge de la conducta suïcida en els centres educatius de les Illes Balears.

Així mateix, un programa de coordinació «CoorEducaSalutMental», entre la Conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d’Educació i Formació Professional, que intervé en la gestió i coordinació de tots els casos que es detecten des dels centres escolars i que necessiten derivació, pautes d’abordatge, comunicació en ambdós sentits, entre escola, atenció primària, serveis de salut mental, equips especialitzats de prevenció del suïcidi (APS) i altres serveis que hi puguin estar implicats. S'ocupa de coordinar i proporcionar formació i informació a tots els que hi intervenen.

Equip suprasectorial d'atenció i prevenció del suïcidi (APS)

Els hospitals públics de Mallorca i les àrees de salut de Menorca, Eivissa i Formentera, juntament amb la Gerència del SAMU 061, compten amb equips d’atenció i prevenció del suïcidi (APS). Són equips multiprofessionals especialitzats, que ofereixen un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi. El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ. És una atenció ambulatòria altament especialitzada i intensiva (de 3 a 6 mesos), amb intervencions terapèutiques individuals i grupals.

Els professionals fan un abordatge interdisciplinari basat en intervencions psicoterapèutiques, psicosocials, psicoeducatives i psicofarmacològiques i en coordinació amb els recursos necessaris de l’àmbit d’educació, serveis socials, serveis de protecció del menor i sanitat. Després de la valoració psiquiàtrica a urgències, la persona pot ser derivada al programa i en aquest cas un professional d’APS contactarà amb ella o la família en 24-72 hores i tindrà una cita en 7-10 dies.

El programa complementa i dóna suport a l’activitat assistencial que la persona rep o pot rebre en el conjunt dels dispositius que conformen la xarxa de salut mental. També ofereix atenció als familiars i a l’entorn proper. Actualment, el programa disposa de 14 professionals amb dedicació exclusiva, que seran 18 abans d’acabar l’any, i 11 professionals a temps parcial.

La Gerència del SAMU 061 té un equip denominat APS061, de 6 professionals formats i alliberats 6 jornades al mes per fer un seguiment telefònic d'estabilització i adherència al sistema de salut de les persones ateses per ideació o temptativa suïcida des del SAMU 061.

El 16 de desembre està convocada la segona reunió general de tots els equips APS de les Balears en el Parc Bit de Palma.

Pla de formació

La Coordinació Autonòmica promou la sensibilització sobre la conducta suïcida entre els professionals i els dota de coneixements i habilitats que ajudin a millorar la identificació i l'abordatge de la persona en risc de suïcidi i la seva família. En els darrers 4 anys s'ha ofert a les Balears formació a més de 5.600 professionals de diferents àmbits: sanitari, educatiu, social, emergències, cossos de seguretat, etc. 

Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

Per conscienciar sobre la prevenció del suïcidi, el dissabte 10 de setembre es va commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, organitzat per l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) i avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Enguany el lema és «Crear esperança a través de l’acció», per demostrar que amb cada acció és possible la prevenció del suïcidi, així com l’ajuda als familiars i a l’entorn social.

Entre les accions de sensibilització, l'Observatori del Suïcidi col·labora amb l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), l’Associació Estel de Llevant i l’Ajuntament de Manacor en la IV Carrera i Marxa de la Prevenció del Suïcidi, que va tenir lloc el 10 de setembre a les 18.00 hores a la Via Verda de Manacor-Artà.

AFASIB també organitza el col·loqui «(DES)Integrades» el 16 de setembre, a les 19.00 hores, a la Torre del Palau a Manacor, activitat en la qual l’art i les persones compartiran espai per reflexionar sobre el dolor i el sofriment. En el col·loqui participarà el coordinador autonòmic de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 09/09/2022]

[Foto: Ashley Rose / l/b / CC BY-ND 2.0]