Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Àrea de Salut de Menorca celebra el Dia Internacional de la Fisioteràpia amb recomanacions per als dos dolors més freqüents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Arreu del món, més del 80% dels adolescents no fa prou activitat física i un de cada quatre adults no assoleix el nivell d’activitat física recomanat, que és de 150 a 300 minuts setmanals d’activitat aeròbica moderada i de 75 a 150 minuts de vigorosa.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de les conseqüències que corren les persones sedentàries, ja que tenen entre un 20 i 30% més de risc de mort que les persones que són actives.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Fisioteràpia, que va celebrar-se el dia 8 de setembre, els professionals de la Unitat de Fisioteràpia de l’Àrea de Salut de Menorca han volgut fer arribar a la població els avantatges de l’activitat física per a la salut, així com recomanacions per a dues de les àlgies més freqüents en la població actual: el dolor lumbar i cervical. Aquestes recomanacions s’han editat en format de cartells a la vegada que s’han publicat dos vídeos amb pautes d’exercicis que es poden fer a casa amb molt poc material per combatre la lumbàlgia i cervicàlgia.

Patricia Melià i Maria Pons, coordinadores de la Unitat, expliquen que els fisioterapeutes poden actuar davant la majoria de patologies musculoesquelètiques i també en patologies neurològiques, respiratòries, ginecològiques, pediàtriques entre d’altres, per ajudar i acompanyar la recuperació de les habilitats i funcions per a la tornada a la vida diària de les persones després d’una lesió, així com la prevenció d’aquestes.

D’entre les funcions d’aquests professionals destaca també el fet de fer entendre a la població que s’ha de tenir més por del repòs que del moviment. Si les persones augmentassin la seva activitat física es podrien evitar fins a cinc milions de morts per any a tot el món. A més, l’activitat física millora la qualitat de vida, contribueix a prevenir i controlar malalties no transmissibles (del cor, diabetis de tipus 2, càncer...), alleugereix els símptomes de depressió i ansietat, millora les habilitats de pensament, aprenentatge, memòria i judici, també redueix el deteriorament cognitiu, potencia la salut cerebral i contribueix al creixement i al desenvolupament saludable dels joves.

En el context del Dia Internacional de la Fisioteràpia, l’Àrea de Salut de Menorca també va preparar un programa de tallers pràctics oberts a la població sobre cervicàlgia i lumbàlgia a diferents centres de salut de l’illa.

Enllaços a les pautes d'exercicis

[Font: Àrea de Salut de Menorca. 07/09/2022]

[Foto: Hospital Sant Joan de Déu d'Inca]