Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat elabora els Codis de Conducta de Risc per a prevenir la conducta suïcida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'anunci s'emmarca en la II Trobada sobre Reptes per fer front a la Depressió i el Suïcidi "Dar Voz al Silencio", amb motiu del Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi. La prevenció, la detecció i el tractament i la recuperació són els vectors clau per abordar la salut mental.

El Ministeri de Sanitat ha anunciat l'elaboració de Codis de Conducta Risc d'atenció a la conducta suïcida, per continuar avançant i oferir eines que permetin prevenir aquestes conductes i ajudar a la gent a deixar de patir.

L'actualització de l'Estratègia de Salut Mental estableix un marc comú que té com a objectius millorar el benestar emocional de la població, atendre de forma integral a les persones amb problemes de salut mental, donar suport a les seves famílies i promoure un model d'atenció integral i comunitari que afavoreixi la recuperació i la integració social.

L'aprovació del Pla de Salut Mental va en la mateixa direcció, amb sis línies d'actuació i 44 acciones. Una d'elles ha estat la posada en marxa de la línia d'atenció a la conducta suïcida 024, que funciona les 24 hores els 365 dies de l'any. Durant els primers mesos de funcionament, s'ha atès a més de 43.000 persones, se n'han derivat més de 1.700 a serveis d'emergències 112 i s'han detectat més de 700 suïcidis en curs.

Rompre el silenci 

Una de les iniciatives consisteix a rompre el silenci en salut mental, en la que destaca el paper dels mitjans de comunicació per a donar visibilitat, sensibilitzar i acabar amb l'estigma.

En relació amb la infantesa i l'adolescència, tant l'Estratègia com el Pla d'Acció estableixen una línia per a l'atenció a aquests col·lectius i, recentment, s'ha constituït un grup de treball específic en aquest àmbit.

Per acabar, cal destacar que en la propera oferta de places de Formació Sanitària Especialitzada hi haurà les primeres 20 places de l'Especialitat de Psiquiatria Infantil i Juvenil i, a més, s'ha obert una via d'accés extraordinària per aquesta especialitat a la qual s'hi han presentat més de 800 especialistes.

[Font: Ministeri de Sanitat. 08/09/2022]

[Foto: Ryan Melaugh / Depression / CC BY 2.0]