Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Conselleria de Salut recomana prevenció davant les altes temperatures

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut —mitjançant la Direcció General de Salut Pública i Consum— recomana als ciutadans prevenció davant les altes temperatures. La població de risc, és a dir, la més vulnerable als efectes de la calor, són la gent gran (persones de més de 80 anys o que visquin tots soles o estiguin malaltes), els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l’aire lliure.

Consells de prevenció

  • Mesures preventives per fer front a la calor: s’han de consumir més líquids (sobretot beure molta d’aigua i procurar que els infants i la gent gran en beguin), reduir l’activitat física, evitar les menjades abundants, posar-se roba fresca i refrescar-se sovint.
  • Seguretat alimentària: recomanacions en la compra i l’ús dels aliments, com per exemple no trencar la cadena del fred, manipular-los de manera adequada, conservar-los correctament amb refrigeració, rentar i desinfectar la fruita i la verdura, etc.
  • Informar-se correctament: el telèfon 061 està a disposició dels usuaris per a qualsevol consulta mèdica.

Sistema d’informació i vigilància

Així mateix, s’ha habilitat un dispositiu d’informació i vigilància que té la funció de saber de manera anticipada quan es produirà una onada de calor. En aquest cas, serà útil per saber la incidència real sobre la salut, per mitjà d’indicadors relatius a les demandes assistencials.

D’acord amb el Ministeri de Sanitat, s’han establert quatre nivells segons la temperatura llindar màxima i mínima establerta, que en el cas de les Illes Balears és de 35 ºC de màxima i 22 ºC de mínima. Si la previsió de temperatures per als cinc dies següents indica que se superarà de manera simultània el llindar de la temperatura màxima i el de la mínima s’estableixen els nivells següents:

  • Nivell 0 (verd) sense risc
  • Nivell 1 (groc) risc baix
  • Nivell 2 (taronja) risc mitjà
  • Nivell 3 (vermell) risc alt

El nivell 1 (groc) s’activa quan es considera que en un termini de 5 dies n’hi haurà 1 o 2 de consecutius amb temperatures superiors als llindars. Si es pensa que se superaran els llindars durant 3 o 4 dies consecutius, s’activa el nivell 2 (taronja). Finalment, s’activa el nivell 3 (vermell) quan es preveu que les temperatures superaran durant 5 dies els llindars establerts. Cada un d’aquests nivells du implícita l’activació d'unes determinades mesures. El Ministeri de Sanitat s’encarrega de comunicar diàriament a les comunitats autònomes el nivell en què es troben.

[Font: Conselleria de Salut. 12/08/2014]