Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'aprova la comissió de garantia i avaluació de l’eutanàsia i el registre de professionals objectors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern va aprovar, dia 21 de novembre de 2022, el Decret regulador de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació de l’Ajuda per Morir i del Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a l’eutanàsia de les Illes Balears.

El Decret modifica i completa la regulació organitzativa vigent fins ara i substitueix el Decret de 3 de maig de 2021 dictat amb caràcter urgent i provisional per tal de garantir la posada en marxa de la prestació en els terminis que marcava la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de regulació de l’eutanàsia, que s’havia aprovat just dos mesos abans. Aquest text no regulava encara el registre d’objectors, tot i que l’objecció sempre s’ha pogut exercir.

Així, el Decret aprovat, en el capítol III, recull específicament la creació del Registre i la seva finalitat, el procediment d’inscripció i les dades que han de constar, així com les persones que hi poden accedir. El text especifica que el Registre no té caràcter públic i se sotmet al principi de confidencialitat estricta. La inscripció i la baixa són voluntàries i es poden sol·licitar en qualsevol moment.

En el Registre s’han d’inscriure les declaracions que formulin les persones objectores de la comunitat autònoma de les Illes Balears, tant en l’àmbit públic com privat, directament implicades en la prestació de l’ajuda per morir, les quals manifestin el rebuig a participar en la prestació de l’ajuda per morir. S’entén que són professionals sanitaris directament implicats el personal mèdic, el personal d’infermeria, el personal titulat en psicologia i el personal farmacèutic.

Pel que fa a la regulació de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació de l’Ajuda per Morir, s’obre la possibilitat d’incrementar-ne el nombre de membres i ampliar-ne els perfils professionals.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 21/11/2022]

[Foto: / Patient in hospital room / CC0 Public Domain]