Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern impulsa un pla perquè els professionals sanitaris de les Illes Balears prescriguin activitat i exercici físic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Pla Bales promocionarà l’activitat física, tal com reclama la nova Llei de l’Activitat Física i l’Esport de les Illes Balears. Enguany 180 professionals sanitaris i educadors físics de Balears començaran a formar-se per aplicar-lo.

L’objectiu d’aquest pla és reduir el sedentarisme i augmentar els nivells d’activitat física de la població adulta de les Illes Balears a través de la promoció d’un estil de vida actiu. Per fer-ho possible s’haurà de formar als professionals, implementar les eines digitals per fer-ho possible i coordinar les estructures esportives comunitàries tenint en compte els educadors físics i esportius.

Aquesta prescripció també la contempla, en l'àmbit estatal, el Ministeri de Cultura i Esport, que reclama que s’implanti a totes les comunitats autònomes. Per fer-ho possible es destinen 9 milions d’euros provinents dels fons europeus per al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a tot l’Estat. D’aquests 9 milions, 308.517 euros són per a les Illes Balears.

Eines digitals

El Pla Bales ja ha previst que les Illes Balears implementin les eines digitals necessàries. Unes eines que, a més de permetre la prescripció mèdica a l’àmbit sanitari, també facilitaran la derivació al sistema esportiu/comunitari de persones inactives o amb patologies que requereixin activitat o exercici físic, l’execució de programes d’activitat per al seu tractament i la retroalimentació dels resultats.

Formació

El Pla Bales també garanteix la formació dels professionals implicats. Per un costat els sanitaris, bàsicament metges i metgesses i infermers i infermeres d’atenció primària i, d’un altre costat, educadores i educadors físics i esportius, amb titulació universitària.

Al llarg de 2023 es preveu que es formin 180 professionals. L’objectiu és que en els propers exercicis s’acabin formant fins a 1.800 professionals.

Prova Pilot

En una primera fase com a prova Pilot, al llarg d’enguany, com a mínim 5 municipis de les Illes Balears (3 de Mallorca, 1 de Menorca i 1 d’Eivissa) ja implementaran el que es coneixeran com a UAEF, Unitats Actives d’Exercici Físic. Un dels primers centres de salut que l’implementarà és el de Son Serra, a la Vileta. L’objectiu és que aquestes unitats atenguin almanco 117 participants.

Estructures esportives comunitàries

S’hauran de crear estructures esportives comunitàries que assegurin que els educadors físics i esportius atenen eficientment les derivacions que generin els professionals sanitaris.

Llei de l’Activitat Física i l’Esport

La Llei de l’Activitat Física i l’Esport, aprovada recentment, té entre els seus objectius potenciar i afavorir la pràctica esportiva com a peça clau i eina transversal de la resta d’administracions per al benestar i la salut de la població en general i de determinats col·lectius en particular.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 27/03/2023

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]