Aquesta actuació s’emmarca dins el projecte «Gestió integral de medicaments i productes sanitaris en centres sociosanitaris i residències públiques de la CAIB». Es crearan tres unitats de farmàcia sociosanitària a l'Àrea de Salut de Mallorca, a l'Àrea de Salut de Menorca i a l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera
El Consell de Govern autoritza el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar el subministrament, la instal·lació i la posada en funcionament de tres instal·lacions automatitzades per a l’elaboració de sistemes personalitzats de dispensació de medicaments sòlids, destinades a tres serveis de farmàcia hospitalària del Servei de Salut, per un valor màxim estimat d’1.269.066 €. El contracte tindrà 21 mesos de durada a partir de la seva formalització, sense possibilitat de prorrogar-lo.
Aquesta contractació s’emmarca en el projecte «Gestió integral de medicaments i productes sanitaris en centres sociosanitaris i residències públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears», finançat amb fons del «Programa de Desenvolupament de Mesures per Millorar l’Eficiència i la Sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut a l’Àmbit de la Salut Digital».
El projecte té com a objectiu desenvolupar al Servei de Salut de les Illes Balears un model integral de gestió de medicaments a centres sociosanitaris i residències públiques de la CAIB, que sigui transversal per a tota l’organització en els components assistencials i descentralitzat en àrees sanitàries en els components logístics.
Per fer-ho, es configurarà un nou model de servei de farmàcia, que prestarà atenció farmacèutica a hospitals o unitats d’hospitalització d’atenció intermèdia i centres residencials i, en concret, es crearan tres serveis o unitats de farmàcia sociosanitària: Àrea de Salut de Mallorca, Àrea de Salut de Menorca i Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.
Aquests tres serveis o unitats de farmàcia sociosanitària disposaran d’instal·lacions robotitzades per envasar medicaments en un sistema de dosis unitàries, de manera que la medicació de les persones que viuen a les residències arribarà, a aquests centres, llesta per administrar-la en la majoria dels casos.
Aquest condicionament dels medicaments als serveis de farmàcia constitueix una barrera per als errors de medicació i contribueix a millorar la seguretat del pacient i, a més, permet alliberar temps dels infermers de les residències, que dedicaven a preparar la medicació dels pacients residents, perquè puguin dedicar-lo a proporcionar cures.
Les residències que s’incorporin al nou model disposaran d’un entorn específic de prescripció vinculat a la recepta electrònica balear, que permetrà la validació farmacèutica i la dispensació dels medicaments des dels tres serveis o unitats de farmàcia sociosanitària.
Per tant, és evident que es tracta d’una necessitat assistencial essencial per al Servei de Salut que, a més, està regulada en el catàleg d’assistència sanitària.
[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/03/2023]
[Foto: Conselleria de Salut i Consum]