Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El càncer de còlon es pot prevenir amb un estil de vida saludable i amb una detecció precoç mitjançant el programa de cribratge

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El càncer colorectal -el més freqüent a les Illes Balears tenint en compte ambdós sexes- és un dels càncers que es pot prevenir si se segueix un estil de vida saludable i, fins i tot, detectar-lo precoçment. Per aquest motiu, les Balears disposen del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de la Conselleria de Salut i Consum que es desenvolupa en tot el territori de les Illes.

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Còlon, que va celebrar-se el passat 31 de març, va instal·lar-se una taula informativa de l’Associació Espanyola contra el Càncer a Palma.

Cal recordar que a les Illes, l’any 2021 varen morir 312 persones de càncer colorectal i és la segona causa de mort després del càncer de pulmó, si es consideren les dones i els homes conjuntament. En el cas de sobreviure al càncer, molts dels pacients han hagut de fer front a un tractament com la quimioteràpia o la intervenció quirúrgica, a més del patiment psicològic que implica una malaltia d’aquesta gravetat.

Sortosament, en molts de casos el càncer es pot prevenir si se segueixen els hàbits i estils de vida que s’indiquen tot seguit:

  • Evitar fumar qualsevol classe de tabac.
  • No beure alcohol.
  • Seguir una dieta mediterrània completa, rica en fibra, augmentant el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruita i verdura. Evitar menjar carn vermella (vedella, porc, be, cavall o cabra) i carn processada com els embotits, el pernil i la carn enllaunada.
  • Evitar la síndrome metabòlica: obesitat, obesitat abdominal i diabetis.
  • Fer activitat física.
  • Anar al centre de salut en cas de signes i símptomes d’alarma o si hi ha antecedents personals de pòlips colorectals o malalties inflamatòries, o bé història familiar de càncer colorectal o pòlips.

Prova gratuïta, senzilla i indolora

Pel que fa a la detecció precoç, el Programa de la Conselleria de Salut i Consum va dirigit a les persones entre 50 i 69 anys, les quals són convidades a fer-se el test de sang oculta en femta. L’objectiu principal és evitar que la malaltia progressi a un estat més greu.

Gràcies a les darreres inversions en aparells dels serveis de digestiu dels hospitals de les Illes i dels recursos humans, actualment el Programa ja es desenvolupa en tot el territori balear.

Aquesta prova, que és gratuïta, molt senzilla i indolora, detecta sang no visible en la femta que pot indicar que la persona té qualque lesió que pot ser precursora de càncer. Si el resultat del test de sang oculta en femta és negatiu, se la convidarà en dos anys. Si el resultat és positiu, la persona acudirà al servei de digestiu del seu hospital de referència i, en la majoria dels casos, se sotmetrà a una colonoscòpia per certificar el diagnòstic.

Per tal que la persona pugui rebre la invitació, és molt important que tengui les seves dades actualitzades a la targeta sanitària. Per això, si una persona ha canviat el número de telèfon o el domicili, ho ha de notificar al seu centre de salut.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/03/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]