Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Cada any es diagnostiquen a Balears una mitjana de 30 pacients pediàtrics amb malalties reumàtiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Son Espases va acollir, el dissabte 22 d'abril, una trobada amb professionals, pacients amb malalties reumàtiques i les seves famílies. Un dels objectius de l’Estratègia de Malalties Reumàtiques i Musculoesquelètiques és millorar i escurçar els temps entre la sospita clínica i la confirmació diagnòstica.

A les Illes Balears es diagnostiquen cada any una mitjana de 30 pacients pediàtrics amb malalties reumàtiques. Són patologies cròniques que no tenen cura, però que es poden tractar per alleugerir els efectes i els pacients poden fer vida normal. Actualment, els professionals del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases atenen cinc-cents pacients pediàtrics amb aquest tipus de malalties.

L’artritis idiopàtica juvenil (AIJ) és la malaltia reumàtica més freqüent entre els pacients en edat pediàtrica i la tercera malaltia crònica més habitual per darrere de l’asma i de la diabetis. És una malaltia que es caracteritza per la inflamació de les articulacions sense causa aparent i es calcula que afecta entre 1 i 5 infants per cada 1.000 pacients. Avui dia es desconeix la causa que provoca aquesta patologia. Es pot presentar de diferents formes en funció de la presència o de l’absència de símptomes sistèmics o pel nombre d’articulacions afectades. El tractament es fa amb medicaments que modulen el sistema immune. Altres patologies reumàtiques amb menor incidència són el lupus, la dermatomiositis juvenil, la vasculitis sistèmica o les malalties autoinflamatòries, entre d’altres.

Una cinquantena de famílies van assistir a una nova edició de la jornada que organitza anualment el Servei de Pediatria de Son Espases amb l’objectiu de compartir amb els professionals informació, avenços i experiències sobre les malalties reumàtiques en infants. Com a novetat, enguany també hi han assistit representants de les associacions ConArtritis i Stop FMF.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/04/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]