Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat aposta per la ciència ciutadana i impulsa «Mosquito Alert» com a eina de vigilància

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou Pla Nacional de Prevenció, Vigilància i Control de les malalties transmeses per vectors aposta per la ciència ciutadana com a element clau de suport. La plataforma Mosquito Alert permet a la ciutadania informar de la presència i activitat dels moscards mitjançant una app.

El Ministeri de Sanitat, a través del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), aposta per la ciència ciutadana impulsant el projecte Mosquito Alert com a eina per millorar el control i vigilància dels moscards que puguin transmetre malalties. Aquesta plataforma permet a qualsevol persona aportar informació sobre la presència i activitat dels moscards a través d'una app. La ciència ciutadana s'inclou, per primer cop, com a eina de vigilància en el nou Pla Nacional de Prevenció, Vigilància i Control de les malalties transmeses per vectors.

Mosquito Alert és un projecte coordinat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)

‘Si et pica, notifica!’

En col·laboració amb el CCAES del Ministeri de SanitatMosquito Alert ha planejat una acció comunicativa i divulgativa per promoure la participació ciutadana amb el lema 'Si et pica, notifica!’. L'objectiu és estudiar l'expansió del moscard tigre, més enllà del seu límit conegut de distribució a Espanya; generar el primer mapa de picades d'Espanya, per identificar on i quan hi ha una major interacció entre moscards i humans; ampliar els coneixements sobre la distribució del moscard del Japó a la zona cantàbrica; i detectar la possible arribada del moscard de la febre groga.

Per això s'han creat, de forma conjunta, diferents materials de divulgació disponibles a la web de Mosquito Alert, perquè qualsevol institució interessada (administracions provincials o municipals) es pugui sumar a l'acció comunicativa i divulgativa, fomentant-ne la participació en el seu territori.

Aquest reconeixement és una passa endavant per a la ciència ciutadana i per a la lluita contra les malalties transmeses per moscards. La incorporació de la ciència ciutadana a un Pla Nacional és una actuació pionera en l'àmbit europeu. És una fita important que demostra el valor de la col·laboració entre la comunitat científica, la ciutadania i les administracions per aconseguir objectius en comú.

La ciència ciutadana permet l'obtenció de dades massives i una interlocució constant amb la ciutadania. Tenir una xarxa de persones disposades a col·laborar amb la ciència redueix els costos i amplia les àrees de vigilància, fet que permet una detecció primerenca i precoç. En aquest sentit, el paper de la ciutadania és crucial.

Una eina de salut pública

Tota la informació aportada per la ciutadania en el marc del projecte contribueix a l'estudi científic i a la gestió dels moscards invasors. Les dades poden consultar-se i descarregar en el mapa de Mosquito Alert un cop que hagin estat validats i classificats pels experts de la Xarxa Nacional d'Entomologia Digital (ReNED).

Amb tota aquesta informació s'estan elaborant mapes de risc dinàmics que permetin una resposta més ràpida i eficient als problemes de salut pública relacionats amb els moscards.

[Font: Ministeri de Sanitat. 05/06/2023]

[Foto: Enrique Dans / Mosquito / CC BY 2.0]