Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El SAMU061 va reforçar la central de coordinació durant la jornada electoral davant l'onada de calor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’objectiu va consistir a posar a disposició de la ciutadania, per mitjà del telèfon 061 'Salut Respon', més personal sanitari per donar resposta a possibles cops de calor o altres incidències.

La Conselleria de Salut va reforçar la Central de Coordinació del SAMU 061 el 23 de juliol, amb motiu de la jornada electoral, entre les 9 i les 21 hores, davant la previsió de temperatures molt altes.

La Delegació del Govern i els ajuntaments de les illes van enviar a tots els col·legis electorals documentació amb recomanacions per actuar davant un cop de calor. L’objectiu va ser posar a disposició de la ciutadania, per mitjà del telèfon 061 Salut Respon, més personal sanitari per atendre totes les consultes que podien sorgir als col·legis electorals a conseqüència de les altes temperatures assolides al llarg de la jornada. En aquest sentit, la Delegació del Govern va facilitar al SAMU 061 la localització exacta de tots els col·legis electorals per a qualsevol eventualitat.

Cop de calor

El cop de calor és una situació que pot ser greu, en la qual la temperatura corporal arriba als 40 graus i el cos no pot reduir-la de manera eficaç. És causat per la permanència perllongada en ambients molt calorosos o per fer una activitat física intensa quan fa molta calor.

Les persones que tenen més risc de patir un cop de calor són les majors de 65 anys (i més si viuen totes soles o són dependents), els nadons i els infants petits, les persones amb malalties cròniques (cardiovasculars, respiratòries, diabetis, obesitat...) o amb determinades medicacions (antidepressius, diürètics, antihipertensius...), els treballadors en ambients calorosos i les persones que fan exercici físic intens en les hores de més calor.

Es reconeix per l’aparició de símptomes com una temperatura corporal molt elevada, pell envermellida, calenta i seca, pols accelerat i respiració ràpida, rampes, mal de cap, nàusees o vòmits, somnolència i molta set. També hi pot haver confusió, convulsions i pèrdua de coneixement, que de vegades és el primer símptoma en ancians.

[Font: Conselleria de Salut. 21/07/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]