Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Consell de Ministres aprova el dret a l'oblit oncològic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres del passat dia 27 de juny va incloure el dret a l'oblit oncològic, que permet eliminar la discriminació d'aquelles persones que han patit càncer.

Amb l'aprovació d'aquesta mesura, Espanya compleix amb la Resolució del Parlament Europeu, de dia 16 de febrer de 2022, sobre el Reforç d'Europa en la Lluita contra el Càncer en una estratègia global i coordinada.

Què és el dret a l'oblit oncològic?

El dret a l'oblit oncològic és el dret a què no es tengui en compte que algú ha patit un càncer en situacions diverses, com ara la contractació d'una assegurança de vida o la sol·licitud d'un préstec. Així, aquest dret evita que aquestes persones hagin de justificar el seu historial mèdic i evita que siguin discriminades.

Com funciona el dret a l'oblit oncològic?

El reial decret llei aprovat estableix aquest dret en la contractació d'assegurances i productes bancaris dels pacients de patologies oncològiques, un cop hagin passat cinc anys d'ençà de la fi del tractament sense recaiguda. Així, el text recull:

  • La nul·litat de clàusules, estipulacions, condicions o pactes que excloguin a una de les parts per haver patit càncer.
  • La prohibició de fer diferenciacions en la contractació d'una assegurança a una persona per haver patit una patologia oncològica.
  • L'eliminació de l'obligació de declarar si s'ha patit càncer per subscriure una assegurança de vida i la prohibició que es considerin els antecedents oncològics en aquest tràmit.

Qui es pot beneficiar d'aquesta mesura?

Es podran beneficiar d'aquest nou dret les persones que hagin patit una patologia oncològica, una vegada hagin passat cinc anys d'ençà de la fi del tractament, sense recaiguda posterior. El Govern estatal queda habilitat per a modificar aquest termini en funció de l'evolució de l'evidència científica.

[Font: Govern d'Espanya. 10/07/2023]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]