Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Adquisició de la vacuna conjugada de 20 serotips contra el pneumococ

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les malalties relacionades amb el pneumococ afecten principalment els infants menors de cinc anys i persones majors d’edat. La contractació del subministrament d’aquesta vacuna conjugada és per als anys 2023 i 2024 i el valor estimat del contracte és de 3,2 M €.

El Consell de Govern autoritza la contractació del subministrament de la vacuna conjugada de 20 serotips contra el pneumococ per als anys 2023 i 2024, per un valor estimat de 3,2 M €.

La pneumònia pneumocòccica i la malaltia pneumocòccica invasora (MPI) suposen un important problema de salut associat sobretot a l’existència de factors de risc i també relacionat amb l’edat. A Espanya, en els darrers anys, la xarxa nacional de vigilància epidemiològica (RENAVE) recull entre 3.000 i 4.000 casos anuals i afecta principalment els infants menors de cinc anys i les persones de més edat.

La vacunació és una eina fonamental per prevenir la malaltia invasora per pneumococ i, per aquest motiu, el 2016 es va incloure la vacuna en el calendari infantil. En el cas de les persones de més edat, la vacuna ja s’administrava a persones de grups de risc i el 2018 la Comissió de Salut Pública en va aprovar la vacunació universal a 65 anys.

L’any 2022 es va autoritzar per a la població adulta una nova vacuna conjugada de 20 serotips (VPC20) que cobreix pràcticament el mateix espectre de serotips de pneumococ que les anteriors (sobretot, els que més preocupen quant a l’impacte de la malaltia), la tecnologia de la qual millora notablement la resposta i, per tant, la protecció. En conseqüència, es compta ara amb una eina que millora l’efectivitat de les vacunes amb què comptàvem fins ara i, pel que fa als grups de més risc per patologies subjacents i persones institucionalitzades d’edat avançada, en millora l’eficiència, ja que redueix el cost de la vacuna i de la vacunació i n’augmenta la protecció.

Dins aquest context, la Direcció General de Salut Pública va aprovar la recomanació del Comitè Assessor de Vacunes de les Illes Balears de substituir, en la vacunació d’adults, les vacunes anteriors per la nova vacuna VPC20, tant per a la vacunació sistemàtica de calendari com per a la de grups de risc. Aquesta indicació es podria ampliar, si els criteris tècnics ho fessin recomanable, quan la vacuna s’autoritzi per a totes les edats i si el seu ús és compatible amb les pautes establertes per a la vacunació infantil sistemàtica.

[Font: Conselleria de Salut. 21/07/2023]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera administra una vacuna a una resident dels Apartaments Agustí Montal al destpatx infermer (2) / CC BY-NC-ND 2.0]