Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat garanteix l'accés gratuït a llet de fórmula adaptada per evitar el contagi de lactants exposats al VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el BOE núm. 182, de dia 1 d'agost de 2023, s'ha publicat l'acord subscrit pel Ministeri de Sanitat amb l'Associació Nacional de Fabricants de Productes de Dietètica Infantil (ANDI) i la Fundació Espanyola de Pediatria (FEP).

El VIH es transmet per via sexual, per exposició a sang infectada i per transmissió de la mare embarassada al fill o filla durant l'embaràs, el part i el postpart. El concepte de transmissió perinatal abasta totes les possibilitats de transmissió, inclosa l'exposició a llet materna durant el postpart.

La probabilitat d'infecció neonatal ha disminuït significativament gràcies al cribratge durant l'embaràs, el tractament antiretroviral (TAR) de la gestant i la profilaxi en el nounat. En aquest context, cal tenir present la lactància com a moment de risc d'infecció.

En aquests casos, l'alimentació amb fórmula adaptada és l'única estratègia eficaç per a prevenir la transmissió del VIH de mares a infants durant la lactància, segons les recomanacions científiques.

El Ministeri de Sanitat impulsa i coordina les accions per a l'eliminació del VIH com a problema de salut pública en 2030, d'acord al Pla Estratègic de Prevenció i Control de la Infecció pel VIH i les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) 2021-2030. La prevenció de la transmissió del VIH de mares a fills i filles és un dels objectius de la prevenció primària.

ANDI fa feina, des del 1977, donant suport i mantenint una nutrició infantil de qualitat gràcies a la participació dels 13 fabricants més importants del nostre país, que inverteixen de manera contínua en l'elaboració de productes amb uns alts estàndards de seguretat, innovació i qualitat.

La FEP és una fundació mixta de caràcter benèfic i cultural, sense ànim de lucre i de naturalesa permanent, que promou, estimula i protegeix institucions de caràcter assistencial i social, en benefici de les persones més desafavorides.

El Ministeri de Sanitat, ANDI i la FEP comparteixen l'interès general en què les mares amb infecció per VIH rebin, de manera gratuïta, la llet de fórmula, amb l'objectiu de prevenir la transmissió del VIH de mares a fills i filles a través de la lactància materna.

Consulta aquí la resolució del BOE núm. 182, de dia 1 d'agost de 2023.

[Font: Ministeri de Sanitat. 01/08/2023]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]